Nu op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 't Heerlijk Loflied - Hans van Vuuren

Nu speelt

Pascal van de Velde & Hugo van der Meij Nella Fantasia (Instrumentaal)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

00:00 - 00:00 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

Pascal van de Velde & Hugo van der Meij Nella Fantasia (Instrumentaal)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

00:00 - 00:00 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

Pascal van de Velde & Hugo van der Meij Nella Fantasia (Instrumentaal)
Luister

Arjan Post: Een componist heeft er recht op betaald te worden

arjanedithzaterdag 03 maart 2018 19:55

"Het verbaast mij soms dat er koren zijn die wéten dat ze bladmuziek niet mogen kopiëren, maar het toch doen. Ik vind dat diefstal. Als christelijk koor zou je dat sowieso niet moeten doen." Aan het woord is Arjan Post, die naast trompet spelen, samen met zijn vrouw Edith ook dagelijks betrokken is bij de verspreiding van bladmuziek via Promusic Publishing.

"In Nederland heb je daar wetten voor. Die muziek is van een componist, dus die heeft er recht op dat daarvoor betaald wordt. Daar zijn wij als uitgeverij voor, om ervoor te zorgen dat als muziek wordt aangeschaft, de componist daarvoor ook betaald wordt. Ik zeg ook heel vaak tegen klanten die iets bestellen, dat ik blij ben dat ze zo eerlijk zijn. Dat ze het doen zoals het hoort."

In het gesprek geeft het tweetal uitleg over de dagelijkse praktijk, hoe er steeds interactie is met koorcommissies en dirigenten over liederen die een koor wil of kan gaan zingen. Bovendien vertellen ze uitgebreid over de komende Meezingdag in Wezep (10 maart a.s.), waar 350 zangers en zangeressen samen ‘Van Liefde Ongekend’ van Johan Bredewout zullen uitvoeren.

"Enerzijds is het natuurlijk ook promotie van de muziek, maar anderzijds vinden mensen het ook mooi om het weer te zingen. Veel koren hebben het al eens gezongen en dan beland het weer voor een paar jaar in de kast. Veel koorleden vinden dat dan jammer en zouden het graag nóg eens zingen. Dus voor mensen die dat leuk vinden, organiseren we eens in de zoveel tijd. Dit jaar was de animo zo groot, dat we zijn uitgeweken naar een grotere kerk in Wezep."

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

In de Muziekstandaard horen we zaterdag van organist/dirigent Gerwin van der Plaats hoe een oproep in een lied van Barbra Streisand om meer eenheid onder gelovigen hem raakt. Het gesprek kun je hier terugluisteren.

Beeld: Groot Nieuws Radio

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari