Nu op Groot Nieuws Radio

06:00 - 09:00 De Nieuwe Morgen (ma-do) - Annemarie Biljard

Nu speelt

Opwekking Band 806 Soeverein (Radio-Edit)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

Opwekking Band 806 Soeverein (Radio-Edit)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Opwekking Band 806 Soeverein (Radio-Edit)
Luister

"Belangrijk dat er in de kerk ruimte is voor verschillen"

karinvdbroeke_twdonderdag 08 maart 2018 07:30

Ds. Karin van den Broeke was vijf jaar lang voorzitter van de algemene kerkvergadering van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Vrijdag legt ze haar taak neer om zich weer te kunnen richten op haar werk als predikant in Zeeland. In de afgelopen heeft ze lastige dossiers voorbij zien komen op de vergaderingen die ze leidde. "Ik vind het belangrijk voor de kerk als geheel dat er ruimte is voor verschillen."

In het afgelopen jaar stond bijvoorbeeld het homoseksualiteit op de agenda van de vergaderingen. Worden huwelijken tussen mensen van het zelfde geslacht gezegend of ingezegend? "We hebben het voorstel om de kerkorde op dit punt ongewijzigd te laten, van tafel gehaald. In technische zin is er niet over gestemd", vertelt Van den Broeke op Groot Nieuws Radio.

Zelf is Van den Broeke van mening dat er geen onderscheid hoort te zijn tussen heteroseksuele en homoseksuele relaties. De vergadering besloot echter anders. "Voor mij past het bij God dat God ieder mens ziet en tot zijn recht wil laten komen, dus ook de homoseksuele mens. Maar in het geheel van de kerk is het belangrijk dat er ruimte is voor verschillen en dat iedereen gewetensvol kan handelen. Dus ik heb liever het gesprek over waar we van mening van verschillen, dan dat iedereen volgens de regels moet handelen zoals dat in mijn ogen het meest bij God en geloven past."

Vrouw

Karin van den Broeke was vijf jaar de eerste vrouw die voorzitter werd van de PKN. "In de praktijk maakte dat eigenlijk heel weinig uit. In het begin vond ik het zelf wel heel spannend, omdat niet in de hele kerk de vrouw in het ambt regulier is. In de praktijk van het werk maakte het eigenlijk heel weinig uit. Ik heb met veel plezier kunnen werken."

Kerk2025

Kerk2025 was de afgelopen jaren een van de belangrijkste projecten binnen de Protestantse Kerk, waar ook Karin van den Broeke zich mee bezig hield. "Als we naar de kerk in deze tijd kijken, moeten we zorgen dat mensen zich minder moeten bekommeren om organnisatorische rompslomp. Laten we toekomen aan de echte kern van kerkzijn", zegt Van den Broeke daarover. De roep om Kerk2025 kwam doordat het "soms wat piept en kraakt in de kerk". De kerk ging terug van 74 classes naar 11 regio's met aan het hoofd een classispredikant die kan nadenken over de vraag hoe de kerk zichtbaar wordt in deze tijd.

Ook de viering van 500 jaar Reformatie was een hoogtepunt voor Karin van den Broeke. "Het is mooi dat het lukte om van die mooie thema's van Luther, zoals 'als mens ben je wezenlijk vrij' en het woord genade, dat die naar voren werden gehaald."

Doorleefder

Wat heeft het voorzitterschap persoonlijk met Karin van den Broeke gedaan? "Mijn geloof is nog doorleefder geworden, juist doordat je in de hele breedte van de kerk opereert, doordat je het uit moet houden in moeilijke situaties. Dat heeft mijn geloofsleven og verder verdiept. Ook ala gewoon predikant kom je hele pijnlijke situaties tegen, maar niet veel situaties waarin je als persoon ook beslissingen moet nemen die ook echt pijn doen. Als je ook dan je geroepen en gedragen weet door God, dan is dat een enorme bron van kracht. Mijn geloof was sterk, maar het is rijker en breder geworden."

Het hele gesprek met ds. Karin van den Broeke kun je hier terugluisteren.

Beeld: Twitter Karin van den Broeke

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari