Nu op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Lincoln Brewster Loyal (Acoustic)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Lincoln Brewster Loyal (Acoustic)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

16:00 - 19:00 De Dag Van Vandaag - Marien Korterink

Nu speelt

Lincoln Brewster Loyal (Acoustic)
Luister

"Alleen goede leiders doen aan zelfreflectie"

hansmaat_sqvrijdag 09 maart 2018 10:37

Vandaag en morgen wordt de conferentie Au!-thentiek Leiderschap voor christelijke leiders gehouden. Als leider kun je jaren bezig zijn met het opbouwen van je gemeente of bedrijf en dan plotseling alles kwijtraken door een misstap. Die schaduwzijde is bij iedere leider aanwezig. We praten erover met Hans Maat, directeur van het Evangelisch Werkverband én spreker op de conferentie.

De 150 christelijke leiders die vandaag bij elkaar komen in Veenendaal wordt georganiseerd door de Verenigde Pinkster-en Evangeliegemeente, stichting Opwekking, Friends for Ministries in Fellowship én het Evangelische Werkverband. Ze denken na over schaduwzijdes en zelfreflectie. Want hoe voorkom je als leider misstappen die niet meer terug te draaien zijn? 

Ontwikkelen

Hans Maat: "Er zijn veel fouten die je als leider kunt maken. Zo kun je bijvoorbeeld een narcistische leider zijn. Je gaat voor applaus, en je hebt gebrek aan moed om dingen te veranderen. Je gaat zo op in het pleasen van mensen dat er geen ruimte is om jezelf te ontwikkelen. Ik heb bij leiders gezien dat ze dan echt gekke dingen gaan doen. Zo was er een predikant die gokverslaafd was, een ander pleegde overspel. Dat moeten we voorkomen. En dat proberen we te doen op deze conferentie." 

Burn-out

Maat heeft ook zichzelf onder de loep genomen. "Natuurlijk heb ook ik een schaduwzijde. Ik heb een groot verantwoordelijkheids gevoel en tussen mijn dertigste en vijfendertigste kwam ik in een burn-out terecht. Ik was vermoeid. Ik heb daar heel veel van geleerd. Ik heb toen bijvoorbeeld 360 graden feedback georganiseerd." 

Mantel der liefde

"Je ziet vaak in kerken dat problemen bedekt worden met de mantel der liefde. Er wordt te veel gemaskeerd en is nog te vrijblijvend. Dat is de cultuur. Maar tijdens deze conferentie is er niets wat je niet tegenkomt. De predikanten die ik begeleid vullen een vragenlijst in en dan blijft er helemaal niks over waar geen licht op valt. Het werkt als een geestelijke APK, waarmee je je eigen verborgen motieven, doelen en gedragsmechanismen kunt blootleggen. Goede leiders doen dat. Ze ontdekken de minder mooie kanten waar ze dan mee aan de slag gaan."

Je kunt hier het gesprek terugluisteren

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari