Nu op Groot Nieuws Radio

20:00 - 00:00 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

Gerald Troost Genade = Genoeg
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 't Heerlijk Loflied - Hans van Vuuren

Nu speelt

Gerald Troost Genade = Genoeg
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

23:44 - 23:44 Muziekavond - Non-stop

Nu speelt

Gerald Troost Genade = Genoeg
Luister

Wat is belangrijker: veiligheid of privacy?

pexels-photo-160107vrijdag 09 maart 2018 13:22

Hoe ver mogen de AIVD en MIVD gaan om jouw veiligheid te waarborgen? Vanaf 1 mei wordt dit vastgelegd in een nieuwe wet. De nieuwe wet geeft inlichtingendiensten ruimere bevoegdheid om data te onderscheppen op de kabel. Er is veel te doen over deze zogenaamde sleepwet. We praten met techpastor Arne Hulstein over de stelling: Veiligheid gaat voor mij boven privacy.

Arne Hulstein: "Veiligheid gaat voor mij boven privacy. Maar ik denk dat dit voor de meeste mensen geldt. Maar tegelijkertijd moet je als mens ook je eigen ruimte hebben, en deze wet wordt waarschijnlijk erg breed. De AIVD en MIVD mag privacygegevens en andere data gaan verzamelen." 

Rood vlaggetje

"Er zijn veel dingen die je niet bewust te verbergen hebt. En soms vraag ik me af of ze dat inzicht wel moeten hebben. Als je bijvoorbeeld intikt "wat is de definitie van jihad" komt er op dat moment een rood vlaggetje bij je naam staan. Je zag dit bijvoorbeeld ook toen Trump net president was. De Amerikaanse overheid heeft toen opgevraagd welke ip-adressen in Nederland een anti-trump site hadden bezocht. Dat gaat natuurlijk ver."

Veilige samenleving

Maar waar ligt dan de grens volgens Hulstein? "Een goede vraag. Als je bijvoorbeeld kijkt naar autoveiligheid is iedereen het er over eens dat dit belangrijk is. Er zijn op dit moment al apps die je vrijwillig kunt installeren, zodat je hem op een soort stand kan zetten dat je onderweg bent. Je krijgt dan geen meldingen meer. Als de overheid dit gaat traceren kan dit heel nadelig uitpakken, ook al ben je er zelf niet bewust van. In deze discussie wordt de veiligheidskaart heel makkelijk uitgespeeld. Iedereen wilt namelijk een veilige samenleving. Maar dit zorgt er voor dat we in een cirkelredenering blijven zitten. Maar we moeten er met elkaar over in gesprek gaan."

Je kunt hier het gesprek terugluisteren en hier op de stelling reageren. 

« Terug

Deel via

Archief > 2018 > maart