Nu op Groot Nieuws Radio

06:00 - 09:00 De Nieuwe Morgen (ma-do) - Annemarie Biljard

Nu speelt

Steven Curtis Chapman Beauty Will Rise
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

Steven Curtis Chapman Beauty Will Rise
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Steven Curtis Chapman Beauty Will Rise
Luister

'Hemel en Aarde' is de Matthaüs voor kinderen

kindermattheusmariekekoopmanmaandag 12 maart 2018 07:30

In de periode voor Pasen is de Matthaüs Passion weer overal in het land te horen. Dit jaar is er ook een speciale editie voor kinderen. Ton Koopman maakte samen met zijn dochter Marieke een uitvoering onder de titel 'Hemel en Aarde' waarmee jonge kinderen kennis kunnen maken met het muzikale meesterwerk van Johann Sebastian Bach.

Voor Ton Koopman is Johann Sebastian Bach de grootste componist die ooit geleefd heeft. Als kind had hij er dan ook geen moeite mee om de hele passie te beluisteren, vertelt de musicus maandagochtend op Groot Nieuws Radio. "Maar voor veel kinderen is een uur al te lang", erkent hij. Met zijn dochter praatte hij over de essentie, en wat niet mag ontbreken. En mag je zo'n stuk überhaupt inkorten?

Ja, dat mag, zo werd het antwoord, al vindt Koopman het jammer dat er veel uitgehaald moest worden. "Als je positieve propaganda maakt en zegt: jongens, kom later als je groter bent opnieuw naar de Mattheüs en hoor het allemaal, dan is dit de juiste manier."

Noleta Pilatus

Voor 'Hemel en Aarde' koos Marieke Koopman voor een theatrale aanpak en bedacht dat Pilatus een dochter zou hebben: Noleta Pilatus. Noleta hoort veel over Jezus en ook dat haar vader met veel liefde en warmte praat over Hem. "En ineens gaat hij in de fout", vertelt Ton Koopman over het verhaal. "Wat is er aan de hand? Ze ziet dat de hogepriester een brief heeft geschreven. In die brief leest ze dat Jeuzs moet sterven. Maar dat mag helemaal niet gebeuren. Mijn vader valt van een voetstuk."

Het hele gesprek met Ton Koopman kun je hier terugluisteren.

Beeld: Oudemuziek.nl

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari