Nu op Groot Nieuws Radio

06:00 - 09:00 De Nieuwe Morgen (ma-do) - Annemarie Biljard

Nu speelt

Jonathan McReynolds Lover Of My Soul
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

Jonathan McReynolds Lover Of My Soul
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Jonathan McReynolds Lover Of My Soul
Luister

"Baptisten geven steeds meer ruimte aan vrouw"

cross_pexelsdinsdag 13 maart 2018 08:30

Mag een vrouw de taken van ouderling, diaken of predikant uitoefenen in de kerk? Vorig jaar stelden de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt de ambten open voor vrouwen. Maar hoe wordt de discussie gevoerd bij de baptistengemeenten in Nederland? "Gemeenten zijn bereid om steeds meer ruimte te geven aan vrouwen", zegt Henk Bakker, docent aan het Baptisten Seminarium.

Een keer in de zoveel jaar komt zo'n discussie weer terug bij de Baptistengemeenten. Vooral op lokaal niveau wordt daar over nagedacht, want een algemeen standpunt voor alle baptisten is er niet. "Baptistengemeenten zijn daar historisch niet van gediend. Iedere plaatselijke gemeente is zelf verantwoordelijk om ethische lijnen uit te denken en bepaalde standpunten in te nemen. Het is niet gewoon om van bovenaf richtlijnen te geven. Die zijn er niet en dat wordt ook niet gedaan", vertelt Bakker, die ook bijzonder hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam is.

Meer ruimte

Bakker merkt dat de discussie langzaam opschuift en dat vrouwen steeds meer ruimte krijgen in Baptistengemeenten. Toch schat Bakker in dat zeven op de tien Baptistengemeente vrij conservatief in deze discussie staat, en dat vrouwen geen onderwijs mogen geven aan tieners of mogen voorgaan in de eredienst. "Het is geen indicatie van rechtzinnigheid. Helaas is dat vroeger wel zo geweest, dat het meer een vraag was die werd gesteld en gelijk een indicatie kon geven over je rechtzinnigheid. Dat is er niet meer zozeer. Je zou kunnen zeggen: de hitte is er wel een beetje van af."

Openheid

Denkt Bakker dat er uiteindelijk in iedere gemeente een vrouw kan voorgaan? "Als ik naar de afgelopen jaren kijk, dan merk ik wel dat er meer openheid is." Ook verschuift de discussie zich meer naar onderwerpen als gerechtigheid en seksuele identiteit, merkt Henk Bakker. "Je merkt dat de hitte van de discussie af is. Het is geen boegbeeld van orthodoxie om vrouwen het woord te ontnemen of te ontzeggen voor de kansel."

Het hele gesprek met Henk Bakker kun je hier terugluisteren.

Beeld: Pexels

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari