Nu op Groot Nieuws Radio

06:00 - 09:00 De Nieuwe Morgen (ma-do) - Annemarie Biljard

Nu speelt

Jaci Velasquez Un Lugar Celestial (A Heavenly Place)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

Jaci Velasquez Un Lugar Celestial (A Heavenly Place)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Jaci Velasquez Un Lugar Celestial (A Heavenly Place)
Luister

Wereld Zendingsconferentie: Je kunt geen discipel zijn zonder impact

kruis_pexelswoensdag 14 maart 2018 07:30

Een keer in de tien jaar wordt de Wereld Zendingsconferentie gehouden. Zes dagen lang komen mensen uit allerlei landen bij elkaar om te praten over zending. Jurjen de Groot, directeur van zendingsorganisatie IZB, was erbij met een delegatie uit Nederland. Wat hem opviel is dat discipelschap, het navolgen van Jezus, in Nederland vaak wordt losgekoppeld van het hebben van impact.

"In de wereldwijde beweging proef je heel sterk dat discipelschap niet los staat met wat er in de samenleving gebeurt", vertelt Jurjen de Groot woensdagochtend op Groot Nieuws Radio. "Je kunt geen navolger van Jezus zijn zonder dat je daadwerkelijk impact hebt in je omgeving. In Nederland zien we vaak dat het wordt losgekoppeld. Dat het eerst om je persoonlijk geloof gaat en misschien dat het wel iets gaan uitwerken. Nee, zeggen ze hier, het is een medaille met twee kanten. Het is niet los verkrijgbaar."

In de marge

De conferentie, die in Tanzania werd gehouden, trok ongeveer duizend mensen van over de hele wereld. Jurjen de Groot benoemt op Groot Nieuws Radio nog een les die hij trok voor ons land. Iemand op de conferentie stelde dat zending en evangelisatie begint vanuit de marge, omdat Jezus zelf geboren is in de marge en dat God tot ons komt vanuit de marge, vanuit de minderheid. De Groot zat aan tafel bij een Amerikaan die deze marge helemaal niet zo goed kende. Onder andere armoede en de bijbelgedeeltes waar Jezus daarover spreekt, dat vindt hij moeilijk in de praktijk.

De Groot: "Daar kwam een hele felle reactie op vanuit het Afrikaanse continent. 'Kijk om je heen, doe je ogen eens open! Juist de kerk zit in de marge. En er zijn heel veel migranten op jullie continent. Zie je daarin geen mensen in de marge?' Dat werd zo confronterend. 'Jullie komen steeds naar ons toe om de marge te zien, maar kijk eerst eens bij jullie zelf'."

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

Beeld: Pexels

« Terug

Deel via

Archief > 2018 > maart