Nu op Groot Nieuws Radio

06:00 - 09:00 De Nieuwe Morgen (ma-do) - Annemarie Biljard

Nu speelt

Jonathan McReynolds Lover Of My Soul
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

Jonathan McReynolds Lover Of My Soul
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Jonathan McReynolds Lover Of My Soul
Luister

"Verslaving ontstaat uit een gevoel van gemis"

Addictionsvrijdag 16 maart 2018 10:33

Veel van ons hebben een geaccepteerde verslaving, ook al hebben we dat niet altijd zelf in de gaten. Denk dan bijvoorbeeld aan het uren gebruiken van je smartphone, veel koffie drinken of overmatig shoppen. Deze verslavingen worden niet als problematisch gezien, maar kunnen dat wel worden. Wat zijn de gevolgen en wat moet je doen om er van af te komen? Ferdinand Bijzet is verslavingsdeskundige en geeft advies.

"Een geaccepteerde verslaving omvat veel. Het is ingewikkeld. Aan een klassieke verslaafde denken we aan een junk die niet zonder heroïne kan of een alcoholist die zichzelf kapot drinkt. We gebruiken al snel de term verslaafd. Bijvoorbeeld verslaafd zijn aan Netflix. Het deel van de hersenen dat ons prettig laat voelen wordt gestimuleerd, en alleen de schadelijkheid en consequenties van het gedrag zijn verschillend." 

Verlangen

"De simpele definitie van een verslaving is eigenlijk dat je met iets wil stoppen maar dat het niet lukt. Als je dit verder gaat vul je een bepaalde emotionele behoefte met iets anders. Het is een gevoel van gemis. De verslaving is de oplossing die je gecreeërd hebt voor een ander probleem. Er zit een verlangen onder een verslaving." 

Gewoonte

Ferdinand begon 15 jaar geleden in de hulpverlening en heeft dan ook veel ervaring. "Een verslaving begint als een gewoonte. Als we iets prettig vinden, willen we er meer van. Dat kan onschuldig ontstaan maar kan zich ontwikkelen tot iets ongezonds. Vroeger rookte iedereen, werd op feestjes sigaretten uitgedeeld. Dat is een voorbeeld van hoe een gewoonte een hardnekkige verslaving kan worden. Zo zie je bijvoorbeeld bij een extreme suikerbehoefte dat dit een manier is van het lichaam om een eigen evenwicht te creëren." 

Je kunt hier het gesprek terugluisteren: 

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari