Nu op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Ilze Post Life @ Opwekking 251 Hij Is Genoeg
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Bij Jorieke - Jorieke Eijlers

Nu speelt

Ilze Post Life @ Opwekking 251 Hij Is Genoeg
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Ilze Post Life @ Opwekking 251 Hij Is Genoeg
Luister

"Jeugdpastoraat is een taak van de hele gemeente"

chrisdagjeugdpastoraat_fbpmaandag 19 maart 2018 08:30

"Pastoraat, dat is het omzien naar elkaar. Dat is niet alleen de taak van een pastoraal werker, een predikant of een dominee, maar juist ook een taak van de hele gemeente. Het is een eigenschap van gemeente zijn, het zorg dragen voor elkaar." Dat zegt Suzanne Kooistra, pastoraal begeleider en trainer bij Chris, maandag op Groot Nieuws Radio. Ze sprak zaterdag op de Dag van het Jeugdpastoraat.

Ze ziet dat veel kerken worstelen met de vraag wat jeugdpastoraat nou eigenlijk is. "Wat we merken, en dat merk ik ook bij mezelf, is dat het woord pastoraat alleen als de bijsmaak heeft van 'er is een probleem en er moet een oplossing komen'. Dat merk je ook bij jongeren, die zeggen: daar ga je naar toe als je problemen hebt. Wij geloven dat pastoraat zoveel breder is, dat is het omzien naar elkaar", aldus Kooistra in De Nieuwe Morgen.

"Het lastige is dat we in een samenleving leven waar het gewoon heel druk is en waar iedereen het druk heeft. Dat vraagt om een verandering van kijk naar het pastoraat en ook wel naar een stukje organisatie in het omzien naar elkaar", vertelt Kooistra.

Relaties

Jongerenwerkers, tienerwerkers en kinderwerkers zouden relaties aan moeten gaan. "In die relaties komen signalen naar voren. Dan merk je: het gaat helemaal niet zo lekker met deze tiener, hij zit niet goed in zijn vel, wat is er aan de hand? Daar kun je naar vragen. Het is meer omgekeerd. Waar we in het pastoraat vaak denken: iemand komt met een probeem en we gaan kijken hoe we het kunnen oplossen, moeten we eigenlijk andersom gaan denken. Dat vraag om een stukje visieverandering. Dat vraagt om een visie op het jeugdwerk in combinatie met het pastoraat, dat hoort geheel bij elkaar."

Het hele gesprek met Suzanna Kooistra kun je hier terugluisteren.

Beeld: Facebookpagina Chris

« Terug

Deel via

Archief > 2018 > maart