Nu op Groot Nieuws Radio

06:00 - 10:00 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

Nicole C. Mullen On My Knees
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

00:00 - 06:00 De Nacht - Non-stop

Nu speelt

Nicole C. Mullen On My Knees
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Kerkdienst - Non-stop

Nu speelt

Nicole C. Mullen On My Knees
Luister

Ron van der Spoel: We leven in oorlogsgebied

shadows_freeimagesdinsdag 20 maart 2018 11:55

"Ieder mens heeft te maken met de geestelijke strijd, want we zitten in oorlogsgebied." Ron van der Spoel vertelde dinsdag in Bij Jorieke over zijn ervaringen met engelen en demonen en hoe we daar mee te maken hebben, ook hier in Nederland. "We zijn in de kerk heel praktisch bezig met Jezus te volgen, maar Jezus zegt: 'Als je mij volgt, moet je strijden met de duivel'."

De duivel doet er alles aan om mensen af te leiden of aan het twijfelen te brengen aan het Woord van God, vertelt Ron van der Spoel op Groot Nieuws Radio. "Die twijfel komt ook ergens vandaan, het is iets dat Satan probeert te zaaien in mijn hart en mijn leven. Dan verwijt je niet langer jezelf die twijfel, maar bid je 'Heer, bevrijd mij van de boze. Wilt u mij vullen met Uw Heilige Geest, wilt U het kwade uit mij weg laten gaan'. (...) Er is geen neutraal terrein", zegt Ron van der Spoel. "We leven in de duisternis waar het licht van God in is gekomen. Dat licht mogen we verspreiden."

Het gesprek met Ron van der Spoel kun je hier terugluisteren. Zonder muziek is het ook te beluisteren via de podcast van Groot Nieuws Radio. Je vindt de podcast hier voor AppleStitcherOvercast en Soundcloud.

Invloed

"Als we spreken over geestelijke strijd, dan hebben we het over een strijd die gaande is in de hemelse gewesten. Dat zijn niet altijd dingen die je ziet. Het kan voor ons wat wazig klinken, omdat je het niet ziet. Maar in de geestelijke wereld is een strijd gaande die gaat over de invloed op deze wereld en samenleving. Deze strijd is ontstaan toen Adam en Eva er voor kozen om met de duivel mee te gaan. Vanaf dat moment zegt God 'nu zal Ik vijandschap zetten tussen de duivel en de mens'. Het is alsof je aan beide armen wordt getrokken. De duivel aan de ene kant en God aan de andere kant. Als je voor God kiest, heeft de duivel geen kans meer in je leven, maar hij trekt nog wel steeds."

Ron van der Spoel benadrukt dat we rekening moeten houden met de demonische invloed. "Als je daar geen rekening mee houdt, kan je er op een verkeerde manier mee omgaan en denken: waarom gebeurt dit of dat. Als we er een rekening mee houden dat er invloed van het kwaad of de duivel is, dan betrek je het misschien op jezelf in plaats van het betrekken op het kwaad."

Verduistering

Waarom is er in onze cultuur zo weinig aandacht hiervoor? "Wij denken dat dit een hoogontwikkelde cultuur is. Ik den ook dat we een bepaalde gevoeligheid zijn kwijtgeraakt en zo bezig zijn met het hier en nu en het hoofd, dat we het bovennatuurlijke niet als reëel zien. We noemen het verlichting, maar ik denk dat het verduistering is dat onze ogen dicht zijn gegaan voor een werkelijkheid die er wel is, maar waar we niet bewust mee bezig zijn."

De strijd in de geestelijke wereld is een van de grote problemen in de kerk. "Iedere predikant die ik spreek, zegt dat in het pastoraat zoveel verhalen te horen zijn van mensen die ervaringen hebben met het kwade, demonen of beïnvloeding. Of juist het goede, dat ze engelen hebben gezien, gesproken of zelfs aangeraakt."

Er zijn ook christenen die beweren dat je niet over de duivel moet praten. "Daar ben ik het niet me eens", zegt Ron van der Spoel. "Je moet hem niet te veel eer geven. Hij is een geketende leeuw, maar je moet hem niet gaan aaien, want hij kan nog wel uithalen. Jezus heeft de kwade machten te kijk gezet door zijn dood aan het kruis. We hoeven niet bang te zijn voor de duivel, maar we moeten hem wel serieus nemen."

"Jij bent van Christus, jij bent geborgen in zijn bloed! Hij heeft de duivel overwonnen. Daarom kwam hij naar de aarde om de macht van de duivel te breken. Jezus heeft het laatste woord, ook in jouw leven. Als je vol bent van Jezus en zijn Geest, dan kan de duivel je niets doen."

Beeld: FreeImages.com

« Terug

Deel via

Archief > 2018 > maart