Nu op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Christian Verwoerd & Erika de With Zoals Het Was
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Christian Verwoerd & Erika de With Zoals Het Was
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

16:00 - 19:00 De Dag Van Vandaag - Marien Korterink

Nu speelt

Christian Verwoerd & Erika de With Zoals Het Was
Luister

"Koning Abdullah II respecteert christenen"

abullahdinsdag 20 maart 2018 07:30

Koning Abdullah II en koningin Rania van Jordanië zijn dinsdag in Nederland voor een officieel bezoek. Een bijzonder bezoek, vindt royaltywatcher Tirza van der Graaf. Want hoewel de banden tussen de landen goed zijn, is het Nederlandse koningspaar slechts één keer ook op staatsbezoek geweest in Jordanië. En: koning Abdullah toont als moslim in het Midden-Oosten expliciet zijn respect voor christenen.

In het najaar van 2015 hield Abdullah een toespraak, in de tijd dat het Kerst was, maar ook een islamitische feestdag. "Abdullah heeft toen zowel moslims als christenen gefeliciteerd. Hij zei heel duidelijk: christenen en moslims zijn gelijkwaardig in Jordanië. Dat is een duidelijk teken: ik respecteer ook christenen", vertelt Tirza van der Graaf dinsdag op Groot Nieuws Radio.

Heilige plaats

Ook sprak hij met de paus over de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël. "De paus en koning Abdullah zijn het daar niet mee eens, omdat ze bang zijn dat de veiligheid in de regio in het geding komt. Toen hebben ze gesproken over wat Abdullah kan doen om de heilige plaatsen te bewaren, zoals de Klaagmuur en de Heilige Grafkerk. Plaatsen die ook heilig zijn voor christenen."

Mondriaan

Abdullah en Rania zouden eigenlijk vorig jaar al naar Nederland komen, maar toen is het staatsbezoek om onbekende redenen afgezegd. Het bezoek is nu ook geen staatsbezoek meer, maar een officieel bezoek. "Dat verschil is echt miniem", weet Tirza. "Het speelt zich nu vooral in Den Haag af." Koningin Maxima gaat samen met koningin Rania op bezoek bij het Gemeentemuseum om het werk van Piet Mondriaan te bekijken. Koning Willem-Alexander en koning Abdullah gaan naar een bijeenkomst over contraterrorisme.

Strijd tegen IS

De band tussen de beide koningshuizen is goed. "Nederland en Jordanië werken samen, vooral op politieke thema's. Denk aan de opvang van Syrische vluchtelingen in Jordanië, waar Nederland en Jordanië kijken hoe ze dat samen kunnen oplossen. Een ander belangrijk thema is de strijd tegen terreurgroep IS. In 2016 is koning Willem-Alexander naar Jordanië gereisd, toen heeft hij samen met Abdullah de Nederlandse troepen in Jordanië bezocht die strijden tegen IS."

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

Beeld: World Economic Forum

« Terug

Deel via

Archief > 2018 > maart