Nu op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 't Heerlijk Loflied - Hans van Vuuren

Nu speelt

Mannenkoor Harpe Davids Genemuiden Vrede Voor Jeruzalem / Psalm 72 & 122
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

00:00 - 00:00 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

Mannenkoor Harpe Davids Genemuiden Vrede Voor Jeruzalem / Psalm 72 & 122
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

00:00 - 00:00 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

Mannenkoor Harpe Davids Genemuiden Vrede Voor Jeruzalem / Psalm 72 & 122
Luister

Kars Veling: Jouw stem maakt verschil

vote2018woensdag 21 maart 2018 07:30

De gemeenteraadsverkiezingen, woensdag is het zover! Maar maakt een nieuwe gemeenteraad wel echt verschil? Volgens Kars Veling, oud-voorzitter van Pro Demos, valt die stelling maar op één manier uit te leggen: "Dat hangt in de democratie helemaal van jezelf af, maar het maakt wel degelijk uit wie in de gemeenteraad het bestuur controleert en richting geeft."

Vertegenwoordiger

"Ook in de gemeentepolitiek worden personen steeds belangrijker," vertelt Veling. "Dat is een goede zaak, want je wilt mensen die een gezicht hebben en waarmee je een zekere band voelt. Raadsleden vertegenwoordigen de bevolking. Dan moet je zichtbaar zijn en verbinding maken met de samenleving. Dat is één punt. Anderzijds heeft de gemeente de afgelopen tijd alleen maar meer bevoegdheden gekregen. Dus ook als het om het sociale domein of de inrichting van de stad of gemeente gaat, is het de moeite om eens in de vier jaar iemand aan te wijzen die jou vertegenwoordigt." 

Verantwoordelijkheid

Dat gemeenten steeds meer bevoegdheden krijgen, vindt Veling een goede ontwikkeling: "Dat schept kansen voor maatwerk en directe verbindingen. Maar dan moet het gemeentebestuur dat wel waarmaken. Het kan desastreus zijn als een gemeenteraad tussen twee verkiezingsmomenten blijft versplinteren en verbrokkelen. Daardoor kan een onwerkbare situatie ontstaan. Het is prima om een zwaartepunt in je verkiezingsprogramma te hebben, maar als gemeenteraadslid ben je een vertegenwoordiger van de bevolking in een formele positie. Je moet dus sprankelende personen hebben, maar dat zijn niet alleen grote ego's of mensen die hun hobby's uitleven. Democratie vraagt van iedereen een zekere verantwoordelijkheid. Dat betekent dat de raad samen met het college een samenwerkingsvorm moet zien te vinden, die constructief is en niet voortdurend verzand in gekissebis." 

Luister het hele gesprek met Kars Veling terug

« Terug

Deel via

Archief > 2018 > maart