Nu op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Ben & Noelle Kilgore Draw Me Close
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Ben & Noelle Kilgore Draw Me Close
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

16:00 - 19:00 De Dag Van Vandaag - Marien Korterink

Nu speelt

Ben & Noelle Kilgore Draw Me Close
Luister

"Het Oude Testament is nodig om Jezus te begrijpen"

bijbelliedboek_pexelsmaandag 26 maart 2018 07:55

Lees je vaker uit het Nieuwe Testament of het Oude Testament? De evangeliën zijn soms wat makkelijker te lezen dan de profeten. Toch moeten we de Bijbelboeken Genesis tot en met Maleachi niet opzij schuiven. Archibald van Wieringen, de nieuwe hoogleraar Oude Testament aan de Tilburg University, vertelt dat je zonder het Oude Testament het Nieuwe Testament niet kan verstaan.

"We zijn bijna met Pasen bezig, en dan denk ik aan het paasverhaal dat we in het Johannesevangelie te horen krijgen", vertelt Van Wieringen maandagochtend op Groot Nieuws Radio. "Dan horen we dat Maria Magdalena bij het graf is geweest en dat de steen is weggerold. In paniek gaat ze dan naar de leerlingen toe. En dan krijg je een heel chaotisch verhaal dat Petrus en 'de geliefde leerling' daar naar toe hollen en dan niet weten wat ze zien."

"En dan schrijft Johannes in zijn evangelie: 'Ze wisten nog niet dat de schriften vertelden dat de Messias moest lijden en opstaan'. De evangelist maakt zelf een koppeling met de lange leestraditie van alle belangrijke verhalen die we nu het Oude testament noemen, om het verhaal van Jezus te kunnen begrijpen. Ik denk dat daar het belang ligt van de waardevolle teksten uit het Oude Testament."

Meer kennis nodig

Is er te weinig aandacht voor en kennis van het Oude Testament bij christenen? Van Wieringen: "Ik denk dat het eerder gaat over een gebrek aan kennis dan een gebrek aan aandacht. Als ik kijk naar alle liturgiën die we in de christelijke kerk hebben, dan neemt het Oude Testment daar gewoon een plaats in. Vaak zijn kerken de plekken waar men in eerste instantie in aanraking komt met deze teksten. En als mensen thuis Bijbellezen, dan worden vaak ook oud-testamentische boeken gelezen. Maar de kennis daarvan zou wel iets groter kunnen zijn. Dat roep ik natuurlijk altijd als bijbelwetenschapper, dat mensen meer van de Bijbel mogen afweten."

Verhalende teksten

"Begin gewoon met lezen", raadt Van Wieringen aan. "Gewoon starten, niet nadenken over wanneer je het een keer gaat doen. En dan zou ik beginnen met de verhalen en teksten. Zo'n boek als Genesis zijn verhalende teksten, heerlijk om daar mee te starten. De profeten zijn veel ingewikkelder. Neem ook een Bijbel die voetnoten geeft. Als je denkt: ik begrijp het niet, dat je dan extra informatie in de Bijbel kunt vinden om de tekst te kunnen lezen."

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

Lector

Sinds de middelbare school stond het al vast voor Archibald van Wieringen: hij zou oudtestamenticus worden. Vrijdag was het zover, toen aanvaarde hij het ambt van hoogleraar. Van Wieringen is professor voor de Rooms-katholieke theologiefaculteit in Tilburg en Utrecht, daarnaast werkt hij als priester. De liefde ontstond als lector in de kerk, toen hij de eerste lezing uit het Oude Testament mocht voorlezen. "Dus ik las die lezingen heel veel. En dan word je er door gegrepen en gefascineerd. Het is in het Hebreeuws geschreven, dat vind ik een interessante taal naast het Grieks en Latijn dat ik op school kreeg."

Beeld: Pexels

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari