Nu op Groot Nieuws Radio

16:00 - 19:00 De Dag Van Vandaag - Marien Korterink

Nu speelt

Chris Tomlin Whom Shall I Fear (God Of Angel Armies)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Chris Tomlin Whom Shall I Fear (God Of Angel Armies)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 Wens - Tim Hendriks

Nu speelt

Chris Tomlin Whom Shall I Fear (God Of Angel Armies)
Luister

"Praat als je worstelt met zelfmoordgedachten"

depressief_pexelsdinsdag 27 maart 2018 08:30

Al negen jaar lang trekt de website ik-wil-dood.nl 50 tot 100 unieke bezoekers per dag. Vaak zijn het mensen die letterlijk zoeken op de term 'Ik wil dood', vertelt Wouter van der Toorn, bedenker van de site. De website is vrijdag vernieuwd, waardoor er hoop, troost en een luisterend oor geboden kan worden aan mensen die worstelen met zelfmoordgedachten.

"Het belangrijkste voor mensen die worstelen met gedachten van zelfmoord, is dat ze uit hun cocon komen, dat ze gaan praten met wie dan ook. Daar staan we helemaal klaar voor, daar staat de hulpverlening ook klaar voor", vertelt Wouter van der Toorn dinsdagochtend op Groot Nieuws Radio. "Soms is het al dat het je helpt om te beseffen dat je niet de enige bent die daar mee worstelt. Misschien moet je wel gewoon met je beste vriend gaan praten, met je mentor of school of met iemand die je kan vertrouwen, zoals de dominee of priester die je kent. Het belangrijkste is dat het geheim eraf gaat. Het geheim dat zorgt dat het zo enorm groot kan worden."

Worstelen met het leven

De website ik-wil-dood.nl is een initiatief van Agapè, GGZ Friesland en Chris. Het project ging van start toen bijvoorbeeld 113.nl nog niet bestond. Van der Toorn: "We hadden een evangelisatiewebsite voor mensen die meer over God wilden weten. Wanneer gaan mensen op zoek naar God, of op zoek naar hulp of troost? Dat is toch als het leven niet mee zit. Dat merkten we aan veel van de reacties die we kregen. Dat waren mensen die niet zomaar even worstelen in het leven, maar letterlijk worstelen met het leven. Ik denk dat een op de drie reacties ging over depressie of gedachten over zelfmoord. Toen dachten we: hier  moeten we echt iets specifieks voor maken voor deze doelgroep."

Christelijk en seculier

Aan ik-wil-dood.nl werken zowel psychologen als christelijke counselors mee. Wouter van der Toorn: "Het lijkt alsof de seculiere hulpverlening en de christelijke hulpverlening twee losgekoppelde werelden zijn. Aan de ene kant gaat het over dat het goed met je denken en je lichaam gaat, en aan de andere kant: we gaan zorgen voor je ziel en hart. Die twee hebben alles met elkaar te maken. Een stuk zielzorg is iets wat je nogal eens mist in de seculiere hulpverlening. En het stuk gewone praktische zorg en tips voor het gewone leven, dat mis je wel eens in de christelijke hulpverlening."

De website is te vinden op ik-wil-dood.nl. Het hele gesprek met Wouter van der Toorn kun je hier terugluisteren.

Beeld: Pexels

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari