Nu op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Lincoln Brewster Loyal (Acoustic)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Lincoln Brewster Loyal (Acoustic)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

16:00 - 19:00 De Dag Van Vandaag - Marien Korterink

Nu speelt

Lincoln Brewster Loyal (Acoustic)
Luister

Nog 1 christelijk meisje vast na vrijlating schoolmeisjes in Nigeria

leah_kerkinnoodmaandag 26 maart 2018 17:30

Een groot deel van de honderd Nigeriaanse schoolmeisjes die vorige maand werden ontvoerd in het Nigeriaanse Dapchi zijn weer vrijgelaten. Terreurgroep Boko Haram hield hen vast omdat ze het westerse onderwijs als zondig zien. Terwijl de meisjes weer herenigd zijn met hun ouders, houdt Boko Haram nog één christelijk meisje van 15 jaar nog vast. Vijf andere christelijke meisjes zijn omgekomen.

Dennis Peters, woordvoerder van Kerk in Nood, ziet dat Boko Haram een speciale voorkeur heeft voor christenen als doelwit, vertelt hij maandagmiddag in De Dag Van Vandaag. "Dat kun je zien omdat er relatief gezien meer christenen geraakt zijn dan moslims", concludeert Peters als hij kijkt naar de ontvoeringen in Chibok vier jaar geleden en Dapchi vorige maand. "Als je kijkt naar de meisjes in Chibok, daar zijn het met name de christelijke meisjes die vermist zijn gebleven. Zo'n honderd van de 276 meisjes. Dat is toch wel zorgelijk."

Leah

Het christelijke meisje dat nu nog wordt vastgehouden, Leah is har naam, weigert zich te bekeren tot de islam. Volgens Dennis Peters is er nog een kans dat ze alsnog vrij komt. "Vanaf zondag zijn er berichten geweest dat de president zich er nu mee bemoeid. Er is veel verontwaardiging in heel Nigeria, van zowel moslims als christenen, maar ook van de meisjes die zijn vrijgekomen over hert feit dat hun klasgenote nog niet is vrijgelaten."

Boko Haram stopt niet

Er wordt onderhandeld tussen de Nigeriaanse regering en terreurgroep Boko Haram. Peters: "Boko Haram heeft een groot deel van hun macht verloren, maar ze proberen natuurlijk voor een deel hun eigen mensen vrij te krijgen. Bijvoorbeeld de strijders die gevangen zijn genomen door het leger." Dat in ruil daarvoor de ontvoeringen van schoolmeisjes stoppen, daar is Peters niet helemaal zeker van. "Ik ben bang van niet, omdat je ziet dat Boko Haram niet stopt en eigenlijk ook niet inbindt."

Het hele gesprek met Dennis Peters kun je hier terugluisteren.

Beeld: Kerk in Nood

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari