Nu op Groot Nieuws Radio

00:00 - 05:25 De Nacht - Non-stop

Nu speelt

Nina Aström A Little Bit
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

00:00 - 00:00 Muziekavond - Non-stop

Nu speelt

Nina Aström A Little Bit
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

Nina Aström A Little Bit
Luister

"Houding House of Heroes in misbruikzaak veranderd"

houseofheroes_fbpdinsdag 27 maart 2018 17:30

De 38-jarige Michael D. uit Nijkerk krijgt veertien maanden gevangenisstraf en een geldboete van ruim 25.000 euro. De voormalig jeugdwerker van House Of Heroes heeft zich schuldig gemaakt aan seksueel misbruik van een minderjarige vrouw, oordeelde de rechtbank in Zutphen. Journalist Karel Smouter bracht de zaak vorig jaar in het nieuws. Hij was destijds kritisch op de kerkleiding.

Maar er is sinds zijn serie aan artikelen iets veranderd bij House Of Heroes. "Er zijn twee gemeenteavonden geweest waarin ze hebben aangegeven dat ze zaken verkeerd hebben aangepakt en verkeerd hebben beoordeeld. Er is ook het nodige aan toenadering geweest in de richting van het slachtoffer", vertelt Smouter dinsdagmiddag op Groot Nieuws Radio. "Uit de zitting van twee weken geleden heb ik ook begrepen dat de dader is meegedeeld dat hij niet langer welkom is in de kerk. Ook komen er protocollen voor dit soort zaken."

Hoogste weg optie

"Pinksterkerken zoals House of Heroes zijn er goed in om een thuishaven te zijn voor kwetsbare mensen. In juist dat soort kerken is het heel belangrijk om duidelijk te maken dat het geen enkel probleem is als je naar de politie stapt. Dat werd aanvankelijk veroordeeld door de kerkleiding. Er werd gezegd dat er een 'hoogste weg optie' zou moeten komen, namelijk een weg van vergeving. En natuurlijk is er op een gegeven moment ergens in dit verhaal plaats voor vergeving, maar we leven ook in een land waar een rechtsstaat is. Ik hoop dat ze geleerd hebben dat de 'hoogste weg optie' in Nederland in eerste instantie een gang naar de rechter is. En dat vergeving uiteindelijk vanuit het slachtoffer zelf zou moeten komen, in plaats van dat het afgedwongen wordt door de kerk."

Pinksterkringen

Smouter benoemt ook dat in brede kring de discussie wordt gevoerd over hoe je omgaat met seksueel misbruik. "De VPE, het kerkverband van pinkstergemeenten, heeft een tweetal avonden hierover belegd, en inmiddels ook al een tweetal dagen. De discussie in deze kring is aangewakkerd. Als er toch iets goeds uit een heel lelijk verhaal moet komen, dan hoop ik dat dit het is."

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

Update: inmiddels is bekend geworden dat Michael D. in hoger beroep tegen de uitspraak gaat.

Beeld: Facebookpagina House Of Heroes

« Terug

Deel via

Archief > 2018 > maart