Nu op Groot Nieuws Radio

20:00 - 00:00 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

Elise Mannah Daar Zeg Je U Tegen
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 't Heerlijk Loflied - Hans van Vuuren

Nu speelt

Elise Mannah Daar Zeg Je U Tegen
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

23:19 - 23:19 Muziekavond - Non-stop

Nu speelt

Elise Mannah Daar Zeg Je U Tegen
Luister

Andre van Vliet: Hoe rijk is het dat Jezus ons 'tot leven geroepen' heeft

andrevanvlietzaterdag 24 maart 2018 19:55

"De tekstschrijfster Henriëtte Maaijen heeft de opstanding van Lazarus als kantelpunt benoemd", legt André van Vliet in ’t Heerlijk Loflied uit als hij vertelt over ‘Tot Leven Geroepen' dat hij vorig jaar voor Vox Jubilans componeerde. Het Passie-Paas-oratorium start bij de opstanding van Lazarus en werkt langzaam toe naar de opstanding van Christus zelf. "Bovendien zie je dat het verdriet van de beide zussen vergelijkbaar is met het verdriet van de discipelen, én met het verdriet van mensen die vandaag de dag iemand moeten missen."

"Door juist direct de diepte in te duiken, komen we er dan niet verderop in het verhaal achter hoe rijk het is dat het Jezus bedoeling is om ons allen 'tot leven te roepen'."

Het gesprek met Andre van Vliet kun je hier terugluisteren.

In de ‘Muziekstandaard’ van die uitzending zoemde trompettiste Edith Post in op ‘O Hoofd Vol Bloed En Wonden’. "Toen wij nog in Amsterdam woonden, ging ik op Goede Vrijdag geregeld naar de Johannes Passion. Op dat moment zegt zo’n stuk me veel meer dan een preek. Meestal stopt een preek niet bij Goede Vrijdag, en het is ook logisch dat men even vooruitblikt op Pasen. Maar op Goede Vrijdag komt er helemaal geen Pasen, is er ook helemaal niet. Goede Vrijdag ís ook helemaal niet leuk. Achteraf weten we dat Pasen is gekomen, maar om dat écht goed te beseffen, is dat lijden van Goede Vrijdag wel nodig geweest. Bach heeft dat verhaal zó in muziek omgezet, dat ik die lijdensweg ook voel."

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

« Terug

Archief > 2018

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari