Nu op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Chris Tomlin Whom Shall I Fear (God Of Angel Armies)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Chris Tomlin Whom Shall I Fear (God Of Angel Armies)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

16:00 - 19:00 De Dag Van Vandaag - Marien Korterink

Nu speelt

Chris Tomlin Whom Shall I Fear (God Of Angel Armies)
Luister

Meer begrip in de kerk voor mensen met autisme

kerkalleenvrijdag 30 maart 2018 13:55

Deze zaterdag begint de Autismeweek met als thema 'Luisteren naar autisme'. Er zijn 190.000 mensen in Nederland die een vorm van autisme hebben. Maar wat betekent het als je autisme hebt? En hoe gaat de kerk hiermee om? In De Nieuwe Morgen praten we met Stephan Roelofs, hij is intensief ambulant hulpverlener bij Agathos. Hij werkt dagelijks met cliënten met autisme. "Het gaat beter, maar er zijn nog verbeteringen nodig in de kerk."

Misverstanden

Stephan Roelofs: "Als je autisme hebt verwerk je de informatie die binnenkomt anders dan mensen zonder autisme. Het komt gefragmenteerd binnen en je ziet veel meer details. Tegelijkertijd hebben ze een langere tijd nodig om dit te verwerken. Hierdoor onstaan soms misverstanden en angsten, en dit kan een belemmering zijn in hun verdere ontwikkeling."

Buddy's

Volgens Roelofs komt er steeds meer begrip voor mensen met autisme, maar het kan altijd nog beter. "Er wordt meer rekening gehouden met mensen met autisme. Dit zie je op sscholen, in het bedrijfsleven, maar ook in kerken. Zo zie je dat de liturgie vaste onderdelen bevat en dat er gewerkt wordt met pictogrammen. En er zijn bijvoorbeeld op de zondagsschool zivaste onderdelen, wat erg prettig is voor mensen met autisme. Maar er is nog verbetering: ik denk dat we veel meer moeten gaan inzetten op buddy's. Dan heeft iemand met autisme een vertrouwenspersoon om naar bepaalde sociale activiteiten te gaan. Want die drempel is vaak erg hoog."  

Kracht

Iemand met autisme heeft natuurlijk ook talenten, net als ieder ander. En ze hebben een bepaalde kracht om volledig ergens op in te gaan. "De kracht van autisme is volledig focussen op een onderwerp wat ze interesseren. En om dat de vaak de details zien, zijn ze vaak heel precies. Ook creativiteit zie ik vaak: iemand die heel goed is in houtsnijwerk bijvoorbeeld. Dat zijn echt de krachten van iemand met autisme."

 Luister hier het gesprek terug: 

Bron foto: Pexels

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari