Nu op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

LEV Tussen Vrees En Veiligheid
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

LEV Tussen Vrees En Veiligheid
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

16:00 - 19:00 De Dag Van Vandaag - Marien Korterink

Nu speelt

LEV Tussen Vrees En Veiligheid
Luister

"Wie in zijn spreken niet struikelt, is een volmaakt mens"

wilkinvdkampdinsdag 03 april 2018 11:55

Roddelen doe ik niet! Het is een duidelijk statement dat Wilkin van de Kamp maakt in zijn boek over roddelen. Waarom maakt roddelen zoveel kapot? Wat is de oorzaak van roddelen? En wat zegt de Bijbel erover? "Jakobus schrijft in zijn boek dat wie niet in zijn spreken struikelt een volmaakt mens is", vertelt Wilkin van de Kamp in Bij Jorieke. "Door het statement 'ik roddel niet' te maken, geef je aan dat je niet wil roddelen."

"We moeten roddelen allemaal afleren. Van nature zijn mensen allemaal geïnteresseerd in slecht nieuws in plaats van goed nieuws", vertelt Wilkin op Groot Nieuws Radio. Op school waar hij werkte werd ook veel geroddeld. "Op een gegeven moment heb ik dat statement ook gemaakt. Of het nou gaat over schuine grappen of dat er gesproken wordt over ouders. Je kunt een statement alleen maken door een verandering in jezelf te ondergaan. Het hele gesprek met Wilkin van de Kamp kun je hier terugluisteren.

Wanneer is iets roddelen? Wilkin van de Kamp: "Roddelen is niet het met anderen over andere praten. Een vuistregel is dat als je met iemand over iemand anders praat, dat je dan spreekt alsof de ander deel uitmaakt van het gesprek. Roddelen is als je over de ander kwaad spreekt. Heel vaak hebben we dan nog niet zelf met die ander gesproken. Dat noemt de Bijbel kwaad, laster en zonde. Paulus zegt zelfs dat je met iemand die roddelt niet moet gaan eten."

"Bij lasteren gaat het echt over kwaad spreken. Het is eigenlijk een oordeel vormen. Je gaat op de rechterstoel zitten zonder dat die ander erbij is. Het lijdend voorwerp kan zich niet verdedigen. Roddelen maakt relaties kapot. God noemt dat zonde. Het boekje dat ik geschreven heb, staat vol met Bijbelcitaten en quotes om een roddelvrije zone te worden", aldus Wilkin van de Kamp.

"Roddel staat in het rijtje met moord, overspel en verkrachting. Roddel beschadigt mensen zonder dat je het ziet. Het is heel frappant dat de Bijbel het op één lijn stelt. Ik heb het aan de levende lijve ondervonden. Er zijn roddels geweest waar ik me niet tegen kon verweren. Dat is de grootste zwarte bladzijde in mijn leven geweest. Het negatief spreken van christenen heeft bijna onze kerk kapot gemaakt."

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari