Nu op Groot Nieuws Radio

06:00 - 09:00 De Nieuwe Morgen (ma-do) - Annemarie Biljard

Nu speelt

Jonathan McReynolds Lover Of My Soul
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

Jonathan McReynolds Lover Of My Soul
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Jonathan McReynolds Lover Of My Soul
Luister

"Humanitaire crisis in Jemen kan niet erger"

ZOAdinsdag 03 april 2018 09:18

De situatie in Jemen is schrijnend. Door de burgeroorlog met Saudi-Arabië zijn er 22 miljoen mensen die hulp nodig hebben, 8 miljoen mensen verkeren in een acute noodsituatie. Corine Verdoold van ZOA: "Ik heb veel gezien in mijn leven, maar ik denk dat het niet erger kan." Over twee weken vertrekt ze als hulpverlener naar Jemen. Ze vertelt erover in De Nieuwe Morgen.

"Het is de grootste huminaitaire crisis in de wereld, dat is nu officieel uitgesproken door de VN. Ik ben langer betrokken bij dit land en ik zie het alleen maar erger worden. Je weet niet waar het stopt." 

Afhankelijk

"Waar het op dit moment echt misgaat is dat mensen geen toegang hebben tot inkomsten. Ze verdienen geen geld meer. Er is geen toegang tot de gezondheidszorg, ze gaan niet meer naar school. Een groot deel van de bevolking is ondervoed en arme mensen die geen eten kunnen kopen zijn volledig afhankelijk van humunitaire organisaties, zoals ZOA."

Verschil maken

Corine Verdoold gaat over twee weken weer terug naar Jemen. "Wij zijn een van de weinigen die het land inkunnen. Het land zit potdicht, daarom hoor je ook zo weinig in het nieuws over Jemen. Journalisten komen er niet in. Als hulpverlener heb je toegang tot de gebieden om mensen te helpen: we voorzien ze van eten en zorgen dat de mensen naar de klinieken gaan. Dat vind ik juist zo mooi, wij kunnen het verschil maken in het leven van mensen."

Ambassade

De Nederlandse ambassade richt zich op ondersteuning van humanitaire hulp, vredesopbouw en conflictresolutie. Ook Verdoold werkt samen met de ambassade. "Ze zijn enorm betrokken en hebben veel kennis en goede relaties. Nederland staat in Jemen bekend als een goede onderhandelingspartner voor de vredesonderhandelingen." 

Je kunt hier het gesprek terugluisteren

Bron foto: ZOA 

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari