Nu op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 't Heerlijk Loflied - Hans van Vuuren

Nu speelt

Mannenkoor Harpe Davids Genemuiden Vrede Voor Jeruzalem / Psalm 72 & 122
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

00:00 - 00:00 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

Mannenkoor Harpe Davids Genemuiden Vrede Voor Jeruzalem / Psalm 72 & 122
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

00:00 - 00:00 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

Mannenkoor Harpe Davids Genemuiden Vrede Voor Jeruzalem / Psalm 72 & 122
Luister

Rust en regelmaat in het jongerenklooster

abdijdonderdag 05 april 2018 16:10

Het bezoeken van een klooster om rust te ervaren wordt steeds populairder onder jongeren: een kwart van de bezoekers is onder de 35. Rien van den Berg, journalist van het Nederlands Dagblad, is nauw betrokken geweest bij het opzetten van een jongerenklooster in Nederland. "De wereld is zo jachtig en schreeuwerig geworden. Soms moet je jezelf afvragen: wat wil ik nou eigenlijk met mijn leven?"

"In de Abdij Sion in Diepenveen bij Deventer zijn 15 plekken voor jongeren onder de 30 die 2 tot 12 maanden kunnen blijven. Het is echt een stilteplek in het midden van alle hectiek die deze wereld kent. Je kunt in alle vrede en rust dichterbij God komen en vragen stellen. Veel jongeren kampen met een burn-out en zelfs depressie. Er wordt een gigantische druk gevoeld om goed te presteren. Wij herkennen die problemen." 

Verstilling

In het klooster krijg je alle tijd om na te denken over levensvragen: wie ben ik? Wat wil ik? Hoe wil ik leven? Rien van den Berg vertelt over hoe een dag in het klooster eruit ziet. "We hebben drie keer per dag een viering. Je begint de dag met lof voor de Heer en er is ruimte voor verstilling. Éen keer per week komt er een inspirerend persoon mee eten, daar kun je mee in gesprek. Zelf ga ik bijvoorbeeld Bijbelles geven. Vanaf september kunnen de jongeren in het klooster terecht."

Kijkdag

"De wereld is zo druk en er wordt zo veel van jongeren geëist, dat dit klooster echt een behoefte gaat vervullen. De mobiele telefoon is altijd aan het tetteren om aandacht, je krijgt geen kans om de vraag echt te stellen. Dan is zelfs zondagmorgen bij God schuilen niet genoeg. Op 14 april organiseren wij een kijkdag om op de oude abdij te komen kijken. En dan zie je of dit klooster iets voor jou kan betekenen." 

 Je kunt hier het gesprek terugluisteren: 

Bron foto: Kerkelijke Waardebeheer 

 

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari