Nu op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Chris August The Campfire Song
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Chris August The Campfire Song
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

16:00 - 19:00 De Dag Van Vandaag - Marien Korterink

Nu speelt

Chris August The Campfire Song
Luister

"Verschillen mogen er zijn, ook in de kerk"

kerkvrijdag 06 april 2018 10:45

We kennen in Nederland nogal wat geloofsverschillen. Volgens De Vereniging van Vrijzinnige Protestanten moeten we die verschillen meer waarderen en niet bestrijden. Daarom roept de VVP de zondag voor Pinksteren uit tot Zondag van de christelijke diversiteit. "We moeten elkaar niet proberen te overtuigen, maar juist het gesprek aangaan." Dit vertelt Erik Jan Tillema, beleidssecretaris VVP.

"We zien al dat er een focus is op meer eenheid. Kerkverenigingen zoeken naar wat bindt, en dat is heel mooi. Natuurlijk moeten we niet vergeten dat er grote verschillen zijn, die horen erbij. En die mogen ook allemaal een plaats hebben in de kerk. Natuurlijk vergeten we de historie niet: in het verleden hebben sommige geloofsovertuigingen elkaar de kerk uitgevochten. En nog steeds kan het frictie oproepen. Maar ik denk dat als je een medemens wil accepteren zoals hij of zij is, moet je ook waarderen dat hij er andere opvattingen op na kan houden." 

Christelijke diversiteit

Op de zondag voor Pinksteren, 13 mei, is daarom uitgeroepen tot Zondag van de christelijke diversiteit. Wat gaat er op die dag gebeuren? "We hebben een liturgie krant ontwikkeld en verspreidt. Op de website staan preekvoorbeelden, en de voorganger kan de diversiteit benadrukken door een toga aan te trekken met verschillende kleuren. Iedere kerk kan natuurlijk zelf bepalen wat ze doen op deze dag."

Waardeer elkaar

Erik Jan Tillema benadrukt dat de verschillen er juist mogen zijn, ook in de kerk. "We leven in een samenleving waarin diversiteit een grote rol speelt. Laten we dat dus ook waarderen in de kerk. We moeten niet zeggen jij hebt het fout of het zit zo, want iedereen zoekt daarin zijn eigen woorden en dat vind ik een mooi gegeven."  

Geef ook je mening over de stelling van vandaag: 'Het is mooi dat er verschillende geloofsopvattingen zijn in christelijk Nederland.' 

Je kunt hier het gesprek terugluisteren

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari