Nu op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Lincoln Brewster Loyal (Acoustic)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Lincoln Brewster Loyal (Acoustic)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

16:00 - 19:00 De Dag Van Vandaag - Marien Korterink

Nu speelt

Lincoln Brewster Loyal (Acoustic)
Luister

"Maak ongewenst kinderloosheid bespreekbaar"

affection-back-view-black-and-white-326650vrijdag 06 april 2018 07:30

Ongewenste kinderloosheid: dat thema staat zaterdag centraal op de studiedag 'Een levenslang gemis' van het Evangelisch College. In de kerken ligt de nadruk vaak op het gezin en kan het erg pijnlijk zijn als je als echtpaar geen kinderen kunt krijgen. Hoe ga je daar als kerk op de juiste manier mee om? En hoe kan je iemand steunen? In De Nieuwe Morgen is Jorien Ouweneel te gast: zij is een van de sprekers.

"Als je ongewenst kinderloos blijft heeft dat op heel veel gebieden impact. Het doet wat met je relatie. Het heeft een effect op je familie en de verwachtingen die ze hebben, en ook in je geloof kan het vragen opleveren. Ik zeg altijd dat het zijn weerslag heeft op de geest, ziel en het lichaam. Als koppel is een kinderwens iets wat je in eerste instantie samen hebt. Op het moment dat die wens niet wordt ingevuld, zorgt dat voor veel verdriet. Het is daarbij belangrijk om het gesprek met je omgeving aan te gaan, ondanks dat ik vaak zie dat mensen die gesprekken juist vermijden. Maar natuurlijk is er wel die behoefte om er over te praten."

Openheid

Volgens Jorien Ouweneel is kinderloosheid een heel kwetsbaar en intiem onderwerp. Daarom is openheid geven zo belangrijk. "Probeer familie en vrienden te vertellen over wat het met je doet en in welke fase je zit van bijvoorbeeld behandelingen. Ook voor de omgeving geldt dat je er juist naar moet vragen, maar stel daarbij wel een open vraag. Wil je er over praten of liever niet? Dan laat je zien dat je er aan denkt." 

Erkenning

In de kerk ligt de focus vaak op het gezin, denk aan het dopen en gezinsdiensten. Ook de kerk kan de stellen die ongewenst kinderloos zijn hierin betrekken. "De voorganger kan bijvoorbeeld in een doopdienst zeggen dat het voor sommige mensen pijnlijk is en daar verdriet over hebben. Dan leg je het open neer en betrek je deze stellen. Dat geeft al dat gevoel van erkenning die ze zo nodig hebben."  

Je kunt hier het gesprek terugluisteren.

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari