Nu op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Point Of Grace What's He Gonna Say About Me
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Point Of Grace What's He Gonna Say About Me
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

16:00 - 19:00 De Dag Van Vandaag - Marien Korterink

Nu speelt

Point Of Grace What's He Gonna Say About Me
Luister

Hoe krijgt een kind een goed zelfbeeld?

Kindwoensdag 04 april 2018 11:55

Het is de diepste wens van elk ouder, je kind zien opgroeien met een positief zelfbeeld vol zelfvertrouwen. Maar om daar te komen is nog niet zo makkelijk. Je kunt het zien als een slingerweg met overal beren, valkuilen en zijpaden die ontworpen lijken om je kind een slecht zelfbeeld te bezorgen. Carianne Ros vertelt in Bij Jorieke over de randvoorwaarden om je kind een positief zelfbeeld te laten ontwikkelen.

"Als je wilt weten of een kind een goed of een slecht zelfbeeld heeft kun je in eerste instantie kijken hoe hij of zij in zijn vel zit. Hoe komt het uit school, kan het makkelijk vertellen over wat het meemaakt. Oogt het plezierig, heeft hij of zij vriendjes? Dat soort dingen geeft al veel prijs. Een kind praat makkelijker dan het andere maar desalniettemin zeggen de ogen vaak heel veel. Als het altijd boos of chagrijnig is duidt dat eerder op slechter zelfbeeld. maar als het blij oogt en lekker doet wat een kind hoort te doen, zoals lekker spelen, zit het meestal wel goed met het zelfbeeld."

Onzekerheid 

Volgens Carianne Ros is het belangrijk om als ouder alert te zijn op signalen. "Dan merk je al snel hoe het met je kind is. Goed luisteren naar wat een kind zegt en hoe het zich positioneert ten opzichte van anderen. Als ouder is het ook belangrijk een goed zelfbeeld te hebben. Een kind kijkt heel erg naar wat je doet en zegt. Wat een kind ziet daaraan passen ze zich aan, zo leren ze ook spreken, met of zonder accent. Dat doen ze ook in het zelfbeeld. Als een kind onzekerheid ziet in de ouders zullen ze sneller zelf ook onzekerheid ontwikkelen omdat ze denken dat dat de norm is. Kinderen zijn sponzen die heel goed dingen opnemen, ook onbewust. Zelf een gezond zelfbeeld doorgeven als ze als ouders zelf geen gezond zelfbeeld hebt, is niet makkelijk."

Je kunt hier het gesperk terugluisteren: 

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari