Nu op Groot Nieuws Radio

20:00 - 00:00 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

Hillsong All Things Are Possible
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 't Heerlijk Loflied - Hans van Vuuren

Nu speelt

Hillsong All Things Are Possible
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 't Heerlijk Loflied - Hans van Vuuren

Nu speelt

Hillsong All Things Are Possible
Luister

"Kabinet heeft oog voor veel verschillende soorten gezinnen"

family_pexelsmaandag 09 april 2018 07:55

De SGP komt op voor de waarden van het traditionele gezin. SGP-Kamerlid Roelof Bisschop zegt dat de emancipatienota van het kabinet burgers dwingt te geloven dat mannelijkheid en vrouwelijkheid niet meer is dan een keuze. LHBT-predikant Wielie Elhorst is juist wel blij met de nota. Die heeft volgens hem oog voor verschillende soorten gezinnen die je ook onder christenen tegenkomt.

Vorige week debatteerde de Tweede Kamer over de nieuwe emancipatienota. Een griezelig stuk, noemt Roelof Bisschop het. Het Nederlands Dagblad schreef vrijdag over een alliantie tussen de SGP en verschillende christelijke organisaties, die het beeld van het traditionele gezin weer op de kaart moeten zetten. Onder andere Marriage Week Nederland, Voorkom!, Chris en de Vereniging Katholiek Gezin doen mee in deze alliantie.

Verantwoordelijkheid

Wielie Elhorst spreekt liever over andere gezinswaarden. "Ik zou graag zien dat christenen zich druk maken over de waarden waar het gezin voor staat. Dat zijn waarden als kinderen opvoeden tot verantwoordelijkheid, tot burgers die weten te participeren in de maatschappij, ervoor zorgen dat er volwassenen zijn die voor hen instaan en voor hen zorgen, die onvoorwaardelijk aanwezig zijn. Dat soort waarden zien we denk ik terug in allerlei samenstellingen van gezinnen. En dat is iets waar je je als christen voor in kunt zetten. Dat valt soms samen met wat onder het klassieke gezin wordt verstaan, soms valt het samen met de andersoortige gezinnen die we tegenwoordig kennen. Dat is nu eenmaal een realiteit."

Als LHBT-predikant voelt Wielie Elhorst zich gesteund door de emancipatienota van het kabinet. "Het kabinet steunt al jaren de sociale acceptatie en participatie van LHBT-personen, ook in christelijke kring. Daar zijn we heel erg blij mee. Dat maakt het mogelijk dat christelijke LHBT-organisaties meer zichtbaar kunnen zijn en te laten zien dat zij ook een volwaardig onderdeel kunnen zijn van geloofsgemeenschappen en van de samenleving in het algemeen."

Realitieit

Mag je nog wel vinden dat een gezin bestaat uit een man en een vrouw? Elhorst: "Ik geloof niet dat de emancipatienota wil zeggen dat je dat niet meer mag. Dat kan ik er met de beste wil van de wereld niet in lezen. Wat ik zie is dat de emancipatienota oog heeft voor de realiteit van het bestaan van veel verschillende soorten families en gezinnen, die je ook in de christelijke achterban tegenkomt, bijvoorbeeld mensen die uit elkaar zijn gegaan. Die oog voor de realiteit lijkt me goed."

"Als je kijkt naar de christelijke traditie en wat de Bijbel er over zegt, moeten we vaststellen dat er niet eenduidig over wordt gesproken. Het gezin zoals wij dat kennen, is nog maar een hele jonge uitvinding. En als zodanig komt gezin en familie in de Bijbel niet voor. Ik zie de Bijbel er ook niet voor opkomen, maar wel voor een aantal van die waarden die ik net benoemde. Ik denk dat christenen een zinvolle bijdrage leveren aan de samenleving, ook in gezinnen, als we vanuit die waarden gaan kijken."

Het hele gesprek met Wielie Elhorst kun je hier terugluisteren.

Beeld: Pexels

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari