Nu op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Ben & Noelle Kilgore Draw Me Close
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Ben & Noelle Kilgore Draw Me Close
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

16:00 - 19:00 De Dag Van Vandaag - Marien Korterink

Nu speelt

Ben & Noelle Kilgore Draw Me Close
Luister

"Facebook verwijderen is niet de oplossing"

facebook-verwijderen-zmldinsdag 10 april 2018 08:30

Facebook-oprichter Mark Zuckenberg verantwoordt zich vandaag bij het Amerikaanse Congres over onder meer politieke manipulatie en het datalek naar Cambridge Analytica. Toch heeft techpastor Arne Hulstein geen reden om te denken dat Facebook nu privacy-vriendelijker te werk zal gaan. "Het verzamelen van gegevens is een belangrijk deel van hun inkomen," vertelt hij in De Nieuwe Morgen.

Industriestandaarden

"Een van de kaarten die Zuckenberg gaat spelen, is de kaart die hij ook speelde tegenover het Belgisch gerecht." Denkt Hulstein. "Daarin zegt hij dat cookies en de Facebook-pixel industriestandaarden zijn. Iedereen doet dat, dus Facebook ook. Ik denk dat Zuckenberg op die manier een aantal dingen af probeert te zwakken. Daarnaast zal hij natuurlijk zeggen dat het Cambridge Analytica-verhaal hem zeer spijt. Dat heeft hij online al gedaan online, maar dat zal hij voor het Congres ook doen."

"Er zijn meer partijen die gegevens verzamelen"

"Als je niet voor een product betaalt, dan ben je zelf het product," vervolgt Hulstein. "Dat geldt zeker voor Facebook. Er is een discussie waarom Facebook niet kiest voor een Premium-account, waarbij ze niets tracken en tracen; maar dat levert ze uiteindelijk veel minder geld op dan wat ze met dit soort kennis kunnen doen." Er zijn meer partijen die gegevens verzamelen: "Google doet dat ook al heel erg lang, bijvoorbeeld. Google verzamelt, bijvoorbeeld, hoe vaak mensen zoeken op 'griep' en 'griepmedicijnen'. Die kennis verkopen ze uiteindelijk aan de medicijnfabrikanten, zodat die weer campagnes kunnen voeren als in Noordoost-Nederland griep uitbreekt."

Facebook is alleen wel heel voortvarend bezig op dit moment: "Ze zijn een aantal dingen aan het doen, die je - positief gezien - proactief zou moeten noemen. Maar daaronder valt het verzamelen van gegevens, waar zij geen boodschap aan zouden moeten hebben. Maar er zijn meer partijen die dat doen. Dit soort bedrijven leven allemaal bij de gratie van de adverteerders en de aandeelhouders."

Is Facebook verwijderen de oplossing?

Toch is het verwijderen van Facebook niet zozeer de oplossing, zegt Hulstein: "Er is ontzettend veel data van ons allemaal beschikbaar, ook als je geen Facebook-account hebt. Want de Facebook-pixel is op dit moment wel op 80 à 85 procent van de websites wereldwijd geïntegreerd. Die pixel houdt nog steeds bij wanneer jij komt, hoe vaak jij komt en waar jij komt. Doordat Facebook ontzettend veel informatie heeft; kunnen zij toch dingen bij elkaar puzzelen. Dus er is niet gezegd dat als jij nu je Facebook-account weggooit, dat je er dan klaar mee bent."

Europese wetgeving

Hulstein noemt de nieuwe Europese wetgeving een interessante ontwikkeling op het gebied van privacybescherming en -schending: "Want uiteindelijk is het heerlijk om te geloven in zelfreguliering, maar dat is ook een vertrouwen wat vaak beschaamd wordt. Het wordt interessanter met duidelijke regelgeving over de manier waarop privacygegevens worden verzameld. Facebook heeft inmiddels al een veroordeling te pakken in België. Ze zijn daar nog in hoger beroep, maar de doorvoering van de nieuwe AVG-wetgeving gaat voor Facebook in meer landen voor problemen zorgen en dan zullen ze hun strategie bij moeten stellen."

Luister het gesprek met Arne Hulstein over Facebook terug.

Beeld: Pexels

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari