Nu op Groot Nieuws Radio

06:00 - 09:00 De Nieuwe Morgen (ma-do) - Annemarie Biljard

Nu speelt

Rich Mullins And A Ragamuffin Band My Deliverer
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

Rich Mullins And A Ragamuffin Band My Deliverer
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Rich Mullins And A Ragamuffin Band My Deliverer
Luister

Het leed van Douma - en wat wij kunnen doen

doumasyriawoensdag 11 april 2018 08:30

Het zijn beelden die je diep raken, de foto's die gemaakt zijn na afloop van de gifgasaanval in Douma in Syrië. Vooral het leed van kinderen is schrijnend om te zien. Wereldleiders Trump en Poetin lijken lijnrecht tegenover elkaar te staan, als het gaat om wat er gebeurd is en hoe erop gereageerd moet worden. Als zij er al niet uit kunnen komen, wat moeten wij dan? Dominee Ron van der Spoel herkent deze vraag maar al te goed.

Voor zijn werk met Open Doors staat hij nu oog in oog met de mensen die deze ellende overkomt. "Ik wil het soms wel uitschreeuwen naar de hemel, maar ik zie ook dat God hier voor lichtpuntjes zorgt", zegt Van der Spoel woensdagochtend op Groot Nieuws Radio.

Onmacht

Voor wie het nieuws met enige regelmaat volgt zal dit niet de eerste keer zijn dat je geconfronteerd wordt met tragische beelden van leed in de wereld. Het geeft je wellicht een machteloos gevoel. Dat is in elk geval wel wat dominee Ron van der Spoel ervaarde toen hij 's ochtends zijn krant opensloeg. "Het eerste wat je ziet zijn de beelden van kinderen die vreselijk pijn moeten lijden. Ik voel een groot verdriet voor dat leed, maar aan de andere kant is er ook boosheid. Waar zijn ze mee bezig daar in Syrie?"

Schreeuw naar de hemel

Voor zijn werk bij Open Doors ziet Ron ook de ellende van de mensen daar. "De mensen zijn al tot op het bot afgebroken en het gaat maar door. Weer zoveel doden, weer zoveel kapotgescheurde gezinnen. Is er dan niemand die hier in kan grijpen? Als christen kijk je ook omhoog. Zelf wil ik het soms wel uitschreeuwen naar de hemel: God, wat doet U hierin?"

"Ik moest denken aan Genesis 4, waarin de eerste moord in de Bijbel wordt verteld. Kain heeft zijn broer Abel vermoord. God zegt dan: het bloed van uw broeder schreeuwt naar de hemel. Wat een geschreeuw moet er nu zijn in de hemel, denk ik dan. Maar wat God hier ook mee wil zeggen is: dit raakt Mij, dit treft ook de hemel. En God zegt ook: Mij komt de wraak toe, Ik zal vergelden. Hij belooft dat er op een dag recht gedaan zal worden."

Lichtpuntjes

Dat is een mooie gedachte, maar dat neemt het gevoel van machteloosheid nog niet weg. Hoe moeten wij als mensen, als christenen reageren op deze situaties? "Wat mij helpt is dat ik weet dat God erbij is. Soms lijkt het alsof God zich heeft afgekeerd en de boel de boel laat. Maar dat is niet zo, het raakt God intens. Ik heb christenen gesproken in Syrie, die ondanks hun vreselijk donkere situatie toch lichtpuntjes zien en ervaren. God is erbij en er komt een dag dat Hij recht zal doen. Dat helpt mij in mijn onmacht."

Het gesprek met Ron van der Spoel kun je hier terugluisteren.

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari