Nu op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Pat Barrett & Cory Asbury Build My Life
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Pat Barrett & Cory Asbury Build My Life
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

16:00 - 19:00 De Dag Van Vandaag - Marien Korterink

Nu speelt

Pat Barrett & Cory Asbury Build My Life
Luister

Macron: Debat heeft katholieken nodig

macronvrijdag 13 april 2018 10:18

President van Frankrijk Emmanuel Macron roept de katholieke kerk op om zich meer te mengen in het politieke en ethische debat. In Frankrijk geldt sinds 1905 een strikte scheiding tussen kerk en staat, en daarom doet dit nieuws behoorlijk wat stof opwaaien. Katholiek theoloog Hendro Munsterman noemt het in De Nieuwe Morgen een uniek moment in de Franse geschiedenis.

"De scheiding tussen kerk en staat zit zo verweven met de Franse identiteit, dat er geen week voorbij gaat dat er iemand roept hoe belangrijk Laicité is. Het zorgt voor een debat in Frankrijk. Sommigen denken dat het een strategie is van Macron, maar ik denk zelf dat er nog iets anders onder ligt: zijn persoonlijke levensbeschouwing. In zijn eigen biografie zit verweven dat hij welwillend naar het christendom kijkt." 

Discussie

Nu president Macron de katholieken de hand reikt, zorgt dit voor veel discussie in het land. De Franse krant Le Monde schreef drie volle pagina's over deze toespraak. Munsterman: "Er wordt heftig op gereageerd en iedereen heeft er een mening over. De scheiding tussen kerk en staat is strikt, en er zijn twee grote idealen die lijnrecht tegenover elkaar staan. De eerste groep geloofd dat iedereen vrij is om te geloven of niet te  geloven, maar dat het geen impact mag hebben op de staat. De tweede intepretatie is veel strikter. Deze groep vindt dat alle religie uit het openbare leven verbannen moet worden. Dit is een typisch Frans probleem, en Macron wil hier iets aan doen."

Roeping

In zijn toespraak benadrukte Macron dat de katholieke traditie bij Frankrijk hoort. Waarom vindt hij dit zo belangrijk? "Het is zijn roeping om Frankrijk in de toekomst verder te blijven voeden met de christelijke traditie. Het christendom levert een belangrijke bijdrage aan Europa, zoals hulp aan de armen. Dat is zo kenmerkend voor het christendom."

Je kunt hier het gesprek met Hendro Munsterman terugluisteren

Bron foto: Facebook Macron

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari