Nu op Groot Nieuws Radio

06:00 - 09:00 De Nieuwe Morgen (ma-do) - Annemarie Biljard

Nu speelt

Jonathan McReynolds Lover Of My Soul
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

Jonathan McReynolds Lover Of My Soul
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Jonathan McReynolds Lover Of My Soul
Luister

We zingen niet graag over onze moeite

opwekkingbandmaandag 16 april 2018 07:55

Wie zondags een evangelische dienst binnenstapt wordt hoogstwaarschijnlijk begroet door de klanken van vrolijke muziek. Muziek om God te prijzen en te zingen over hoe goed het leven is. Maar volgens Marc Volgers (41), theoloog, blogger en muzikant, mogen we best wat vaker zingen over onze ellende. “Soms sta ik met mijn gitaar op het podium en denk ik tijdens het zingen: zo voel ik me op dit moment totaal niet.”

In de meeste kerken komt inmiddels wel eens Opwekking voorbij. In sommige gemeentes wordt er bijna alleen maar Opwekking gezongen. In het grootste gedeelte van deze liederen gaat het niet over de donkere kant van het leven. De liederen in de bundel die wel over lijden gaan worden vaak niet gezongen. Best gek, vindt Marc. “Ongeveer 40% van de Psalmen zijn klaagliederen. Bij Opwekkingsliederen is dat misschien 2%. De balans is dus nog een beetje zoek.” Omdat juist Opwekking zoveel wordt gezongen ligt bij hen een verantwoordelijkheid om met liederen te komen over de persoonlijke moeites van mensen, denkt Marc.

Lastig onderwerp

Volgers hield een enquête waar 187 mensen uit 153 gemeenten op reageerden. Het probleem is volgens hem tweeledig. Er moeten meer liederen over lijden komen in de Opwekkingsbundel, maar deze moeten dan ook gezongen worden in de eredienst. Want de nummers die over lijden gaan worden nauwelijks gezongen. “Het is natuurlijk een lastig onderwerp. Je focust je liever op de dingen die wel goed gaan, er is al genoeg ellende. Maar ik voel me lang niet altijd zo als waar het in de tekst over gaat. Het kan ook heel fijn zijn om met de pijn en moeite die je voelt bij God te komen.”

Perspectief

Maar ja, het heet niet voor niks Opwekking. Volgens Ruben Flach, directeur van stichting Opwekking zijn de liederen vooral bedoelt om hoop te geven, een blik op de toekomst die ons wacht. “Dat is gedeeltelijk inderdaad zo. Jezus is opgestaan, de dood is overwonnen. Dat verandert het hele perspectief van ons leven. Maar ik kan God alleen prijzen als ik weet waar ik vandaan kom. Ik vind het moeilijk om God te aanbidden als ik niet met mijn pijn en verdriet bij Hem kan komen. Het kan heel louterend zijn om woorden te geven aan wat je voelt.”

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari