Nu op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Lincoln Brewster Loyal (Acoustic)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Lincoln Brewster Loyal (Acoustic)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

16:00 - 19:00 De Dag Van Vandaag - Marien Korterink

Nu speelt

Lincoln Brewster Loyal (Acoustic)
Luister

Gods nabijheid voelbaar maken in pastoraat

strand_pexelsdinsdag 17 april 2018 07:55

Onder predikanten is te weinig aandacht en toerusting over lichamelijk contact binnen het pastoraat. Dat stelt therapeut en trainer Philip Troost dinsdag op Groot Nieuws Radio. "We hebben ons lichaam gekregen als een instrument waarmee we Gods liefde kunnen doorgeven. Het is een prachtige manier om Gods nabijheid voelbaar te maken." Maar dat moet wel zorgvuldig gebeuren, vindt Troost.

Een knuffel binnen het pastoraat... kan dat? Of moet je het als predikant of pastoraal medewerker het houden bij een luisterend oor? Troost: "In de afgelopen jare hebben we de verhalen gehoord dat het mis ging, dat pastors en hulpverleners grenzen overgingen die niet goed waren. Sinds die tijd kan er alelen maar over lichamelijke aanraking in een negatieve sfeer gesproken worden."

Zorgvuldig

Of er daarom maar altijd een bepaalde afstand bewaard moet worden? "Dat weet ik niet", zegt Troost. "Als pastor ben ik juist geroepen om Gods nabijheid te vertegenwoordigen. (...) Ik zou dus niet zeggen: het moet gewoon kunnen, doe nergens moeilijk over. Het moet zeer zorgvuldig gebeuren. Je hebt te maken met zorgvuldig aanvoelen en invoelen waar de grenzen zijn, bij zowel jezelf als pastor als bij de ander voor wie je er bent. Dat vraagt om zelfkennis en fijngevoeligheid."

Uithuilen

"Wat niet kan is seksuele aanraking, dat is heel duidelijk", zegt Troost. "Wat ook niet kan is een aanraking die de ander niet wil, dat je een grens over gaat. Maar wat wel kan, wanneer dat ook echt past binnen de relatie van dat moment, is een arm om iemand heen leggen. Als iemand in zijn verdriet komt, kun je iemand vasthouden zoals God iemand wil vasthouden, zodat iemand zijn verdriet kan uithuilen. Ik kan mijn schouder aanbieden om een hoofd op te laten rusten. En ik kan een hand in de rug leggen om steun voelbaar te maken." Maar alleen als de ander dat ook wil, benadrukt Troost nog maar eens.

Het hele gesprek met Philip Troost kun je hier terugluisteren.

Beeld: FreeImages.com

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari