Nu op Groot Nieuws Radio

06:00 - 09:00 De Nieuwe Morgen (ma-do) - Annemarie Biljard

Nu speelt

Jonathan McReynolds Lover Of My Soul
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

Jonathan McReynolds Lover Of My Soul
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Jonathan McReynolds Lover Of My Soul
Luister

70 jaar Israël: eindelijk was het land er weer

klaagmuur_freeimagesdonderdag 19 april 2018 08:55

Donderdag wordt het 70-jarig bestaan van de staat Israël gevierd, in 1948 uitgeroepen door David Ben-Gurion. Enkele uren later werd Israël aangevallen door vijf Arabische landen. Sara van Oordt van Christenen voor Israël vertelde donderdag op Groot Nieuws Radio over de geschiedenis van Israël en de rol van God daarin. "Er gebeurt teveel om te kunnen zeggen: het is toeval en het heeft niks met de Bijbel te maken."

Wonder

"Bijna alle bewoners van Israël en alle Joden wereldwijd hebben het ervaren als een wonder", vertelt Sara van Oordt in De Nieuwe Morgen. "Het feit dat het land ontstond net na de Tweede Wereldoorlog, waarin zes miljoen Joden werden vermoord, leidde tot het gevoel: eindelijk is het land er weer. Tweeduizend jaar had het Joodse volk geen eigen land gehad. Elke dag hebben religieuze Joden gebeden om terug te mogen keren naar Jeruzalem. En eindelijk was het moment daar.

Verdeling

Het uitroepen van de staat Israël van 1948 heeft een voorgeschiedenis. "In 1947, net na de oorlog, hebben de Verenigde Naties, dat heette toen nog de Volkerenbond, besloten: we hebben een geschiedenis met het Joodse volk, misschien is het wel beter dat ze een eigen thuisland hebben. (...) Toen werd het heel concreet. In de VN werd een stemming aangenomen om het land Palestina te verdelen in een Joods en een Arabisch deel. De Joden die er woonden hebben dat met beide handen geaccepteerd, ondanks het feit dat Jeruzalem niet in het verdelingsplan zat. De Arabieren hebben het afgewezen."

"Het resultaat daarvan was dat er een soort burgeroorlog ontstond tussen de Joden en Arabieren. Dat heeft geduurd tot 1948 toen David Ben-Gurion de staat Israël heeft uitgeroepen samen met zijn parlement op dat moment. En toen begon de oorlog pas echt."

Mazzeltov

Christenen voor Israël organiseert in dit jubileumjaar een Mazzeltov Tour die in mei en juni langs verschillende plekken in het land trekt. Het gesprek kun je hier terugluisteren.

Israël-correspondent Alfred Muller vertelt hoe deze dag gevierd wordt, onder andere met vliegshows, open musea, concerten en barbecues. Vanwege de sabbat wordt het jubileum donderdag al gevierd. De dag ging vooraf aan een herdenkingsdag voor de gevallenen en terreurslachtoffers, vertelt Muller. Het hele gesprek met Alfred Muller kun je hier terugluisteren.

Beeld: FreeImages.com

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari