Nu op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Needtobreathe Washed By The Water (Acoustic) (Live)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Needtobreathe Washed By The Water (Acoustic) (Live)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

16:00 - 19:00 De Dag Van Vandaag - Marien Korterink

Nu speelt

Needtobreathe Washed By The Water (Acoustic) (Live)
Luister

Generale synode praat over toekomst kerk

synodepknvrijdag 20 april 2018 09:06

In Doorn is de generale synode van de Protestantse Kerk in Nederland bijeen, de belangrijkste vergadering van de PKN. Gisteren was dag één en vandaag praten de synodeleden verder over de plaats van de kerk in de samenleving. Maarten Stolk, redacteur Kerk en Godsdienst bij het Reformatorisch Dagblad, vertelt in De Nieuwe Morgen wat er besproken wordt.

"Tijdens de synode wordt er gesproken over een ethisch thema. Voorgaande jaren werd bijvoorbeeld de donorwet besproken, deze keer hebben we het over migratie. Hoe moet je je als kerk opstellen tegenover christelijke migranten? Dat zijn belangrijke vraagstukken." 

Reorganisatieplannen

Gisteren werd er tijdens de synode meedegedeeld dat de staat Israël 70 jaar bestaat. Stolk: "Dat werd dus echt uitgesproken en vandaag wordt daar iets over gezegd. Verder praat de synode verder over kerk 2025, hoe de kerk er in de toekomst uitziet. Er wordt namelijk al heel lang gesproken over reorganisatieplannen." 

Overeenkomst

"Een ander bijzonder punt is dat vier Indonesische gemeenten gaan toetreden tot de Protestante kerken Nederland. Jaren geleden hebben zei een verzoek gedaan om deel te worden van de Protestantse Kerk. Nu komt het daar eindelijk van: ze ondertekenen een overeenkomst dat ze deel uit gaan maken van de Protestantse Kerk." 

Doorstroom

Ook praten de synodeleden over maatregelen om de mobiliteit van predikanten te bevorderen. "Veel predikanten blijven op één plek, en soms is het nodig dat er meer doorstroom is. Om dat te bevorderen is het idee om na 12 jaar een mogelijkheid te geven om uit elkaar te gaan. Vandaag staat dit op de agenda om verder over te praten."  

Je kunt hier het gesprek met Maarten Stolk terugluisteren

« Terug

Deel via

Archief > 2018 > april