Nu op Groot Nieuws Radio

06:00 - 09:00 De Nieuwe Morgen (ma-do) - Annemarie Biljard

Nu speelt

Lou Fellingham & Jake Isaac Sacrifice
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

Lou Fellingham & Jake Isaac Sacrifice
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Lou Fellingham & Jake Isaac Sacrifice
Luister

"Kinderen ervaren het avondmaal als bijzonder"

avondmaalvrijdag 20 april 2018 10:19

Kinderen aan het avondmaal: het is een onderwerp waar veel over gesproken wordt. De ene kerk omarmt de deelname van de kinderen, de ander vindt dat kinderen helemaal nog niet naar het avondmaal horen te gaan. Peter Sinia is predikant en promoveert vandaag aan de Theologische Universiteit Kampen op dat onderwerp. "Er is duidelijk een beweging waarneembaar, maar het gaat stap voor stap."

"In mijn gemeente was de leeftijd vanaf 8 jaar een compromis. Niet iedereen was enthousiast, maar we hebben geprobeerd een goede middenweg te vinden. In de gereformeerde gemeente is 1 Korinthe 11 een van de belangrijkste tegenargumenten, en dat kinderen nog niet volwassen genoeg zijn om zichzelf te kunnen onderzoeken. Maar mijn indruk is dat de kinderen die meedoen het als bijzonder ervaren. De vraag kwam voor een deel bij de kinderen vandaan." 

Mening 

Predikant Peter Sinia deed zelf onderzoek naar dit thema. "In mijn onderzoek laat ik zien dat na de Tweede Wereldoorlog het thema opkomt. Je ziet het groeien en de meningen verschuiven. In mijn eigen kerkgenootschap begon het in 1960, je ziet het groeien. Op dit moment heeft zo'n 20 procent van de kerken kinderen aan het avondmaal. Het is weer terug in de orthodoxe hoek en ik zie zelf ook mensen van mening veranderen. Er is duidelijk een beweging waarneembaar."

Liefde en genade

"Het avondmaal is een heel tastbaar moment en heeft alles te maken met de liefde en genade voor God, die ook voor de kinderen bestemd is. We proberen kinderen op de kindernevendienst te onderwijzen wat het betekent, en ze begrijpen zeker wat er aan de hand is." 

Je kunt hier het gesprek met Peter Sinia terugluisteren

Geef ook jouw mening over dit onderwerp en reageer op de stelling

Bron foto: www.vredeskerk.nl 

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari