Nu op Groot Nieuws Radio

20:00 - 00:00 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

Chr. Regionaal Koor 'New Voices' & 'Oriolus' Grote Koning, Vredevorst
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 't Heerlijk Loflied - Hans van Vuuren

Nu speelt

Chr. Regionaal Koor 'New Voices' & 'Oriolus' Grote Koning, Vredevorst
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 't Heerlijk Loflied - Hans van Vuuren

Nu speelt

Chr. Regionaal Koor 'New Voices' & 'Oriolus' Grote Koning, Vredevorst
Luister

"Bijzonder dat SGP'ers elkaar hebben vastgehouden"

keesvanderstaaij_sgpdinsdag 24 april 2018 08:50

Op 24 april 1918 werd in Middelburg de Staatkundig Gereformeerde Partij opgericht. Dinsdag is dat precies honderd jaar geleden. Kees van der Staaij, fractievoorzitter voor de SGP in de Tweede Kamer, vindt het bijzonder dat de partij het zo lang volhoudt. "Menselijk gesproken had het ook uit elkaar kunnen spatten. Ik vind het heel bijzonder dat men elkaar heeft weten vast te houden", aldus Van der Staaij op Groot Nieuws Radio.

Verschillen

"Als christenen zeggen we natuurlijk allereerst dat het Gods trouw en goedheid is", benadrukt de politiek leider van de SGP in De Nieuwe Morgen. Hij wijst op de roerige jaren zestig die ook de SGP niet voorbij gingen, waarin de discussie werd gevoerd over de vraag of er niet meer praktische politiek bedreven moet worden of dat de SGP toch meer getuigend bezig moet zijn.

"Men had kunnen zeggen: bekijk het allemaal maar, we komen hier niet uit. Ook op het kerkelijk erf, in de achterban van de SGP, zijn er genoeg kerkelijke afsplitsingen geweest. In die zin vind ik het heel bijzonder dat men elkaar heeft weten vast te houden. (...) Laten we alsjeblieft proberen onze kerkelijke verschilpunten niet ook weer in de politiek mee te nemen", aldus Van der Staaij

Onderling begrip

De laatste jaren zijn er veel ontwikkelingen te merken bij de SGP. De partij is meer te zien in de media en ook vrouwen verschijnen op de lijsten van lokale SGP-afdelingen. Maar die ontwikkelingen gaan wel heel erg langzaam, merkte EO-journalist Tijs van den Brink op in het Reformatorisch Dagblad.

"Dat is typisch de taak van journalisten om hun licht erop te laten schijnen, ze mogen hun commentaar hebben. Ik heb naar eer en geweten steeds geprobeerd op punten waar er onderlinge verschillen waren zoveel mogelijk onderling begrip te voeden voor elkaar. En tegelijkertijd zijn er ook stappen gezet die in mijn opvatting ook nodig zijn. Dus als je kijkt naar zowel de periode van Van der Vlies als mijn periode, dan kun je toch niet zeggen dat er niets gebeurd is als het gaat om de betrokkenheid van vrouwen bij de SGP."

Dordrecht

Het jubileum van de SGP werd zaterdag gevierd tijdens een partijdag, waar ook minister-president Mark Rutte sprak. Dinsdagavond is er een jubileumbijeenkomst in de Grote Kerk in Dordrecht. Het hele gesprek met Kees van der Staaij op Groot Nieuws Radio kun je hier terugluisteren.

Beeld: Facebookpagina SGP

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari