Nu op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 't Heerlijk Loflied - Hans van Vuuren

Nu speelt

Laudate Deum Apeldoorn olv Arie Kortleven Psalm 136
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

00:00 - 00:00 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

Laudate Deum Apeldoorn olv Arie Kortleven Psalm 136
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

00:00 - 00:00 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

Laudate Deum Apeldoorn olv Arie Kortleven Psalm 136
Luister

"Groeiende kerk China is schrikbeeld voor Xi Jinping"

langemuurchina_freeimagesdinsdag 24 april 2018 07:30

Voor christenen in China wordt het steeds moeilijker om het geloof te praktiseren. Door het beleid van president Xi Jinping is de druk op bijvoorbeeld huiskerken flink toegenomen. Toch merkt Europarlementariër Bas Belder (SGP) geloofsmoed bij Chinese christenen. "Een groeiende kerk die zicht onttrekt aan de greep van de partij, dat is een schrikbeeld voor Xi en zijn volgelingen", vertelt Belder dinsdag op Groot Nieuws Radio.

Ruim een week geleden bracht Belder een bezoek aan de Chinese hoofdstad Peking. Hij zag hoe de niet-erkende en niet-registreerde huiskerken aan banden worden gelegd door de Chinese regering. Zo wordt het kinderen verboden om mee te gaan naar de kerk en wordt ook het christelijk onderwijs ingeperkt. "Tegelijkertijd zie je dat op kleine schaal christelijk huisonderwijs gegeven wordt, christelijke hogescholen fucntioneren, er ontstaan netwerken. Kortom: de overheidsdruk neemt toe, maar de groei van de huiskerken evenzeer."

Fundamenteel verschil

Naast huiskerken zijn er ook staatskerken "die het socialisme propageren en Xi Jinping verheerlijken in plaats van Jezus Christus. En de huiskerken hebben een fundamenteel theologisch verschil van opvattingen. Ze willen in vrijheid hun geloof belijden en praktiseren en niet een door de staat gecontroleerde kerk." Belder kon tijdens zijn bezoek graag in gesprek komen met vertegenwoordigers van deze officiële staatskerken. "Juist dit interessante punt werd van mijn agenda geschrapt." Belder heeft de Chinese ambassade daarop aangesproken.

Zwakke plek

"De Europese ambassade in Peking heeft religievrijheid op de agenda staan en spreekt de Chinese overheid daarop aan. En waarom heeft dat zin? China is niet alleen economisch enorm bezig om een wereldmacht te worden, maar ook politiek. Ze willen het model zijn voor de wereld. Maar als je zo met je burgers omgaat, dat je zo elementaire vrijheden en grondrechten beknot, dat is een slecht getuigenis. Dat is een heel zwakke plek, daar moeten ze op aangesproken worden."

Contact houden

Maandag hield SDOK in Ridderkerk een bijeenkomst over de situatie van christenen in China. Naast Bas Belder was ook Bob Fu aanwezig. Hij is directeur van China Aid, een Amerikaanse organisatie die zich inzet voor Chinese christenen die vervolgd worden. Fu pleitte ervoor dat er gezamenlijk voor Chinese christenen opgekomen moet worden. Ook moet op voorzichtige wijze contact gehouden worden met ze, op een manier waardoor ze niet in gevaar worden gebracht.

Het hele gesprek met Bas Belder (SGP) kun je hier terugluisteren.

Beeld: FreeImages.com

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari