Nu op Groot Nieuws Radio

06:00 - 09:00 De Nieuwe Morgen (ma-do) - Annemarie Biljard

Nu speelt

Sela In Ons Hart Geboren
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

Sela In Ons Hart Geboren
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Sela In Ons Hart Geboren
Luister

Middenpositie voor Vrije Evangelische Kerken

vrijeevangelischegemeentekampenwoensdag 25 april 2018 07:30

Een boodschap van verlossing en genade, het houden van zingen en muziek maken, zending en evangelieverkondiging, maar ook de focus op de toekomst. Het zijn een paar kenmerken van Vrije Evangelische Gemeenten, een kerkgenootschap die je misschien snel zou vergeten. In het landschap nemen ze een middenpositie in tussen evangelische gemeenten en protestantse kerken.

Deze week viert de Vrije Evangelische Gemeente in Kampen feest: ze bestaan 75 jaar. Het jubileum wordt gevierd met een speciale dienst, en verwenmiddag voor de ouderen van de gemeente en een (inmiddels uitverkocht) optreden van Elly & Rikkert. Sjoerd van der Velde is predikant in de Vrije Evangelische Gemeente en vertelt op Groot Nieuws Radio wat voor plek de Vrije Evangelische Gemeenten in het kerkelijk landschap inneemt. Het gesprek kun je hier terugluisteren.

De gemeente in Kampen werd opgericht in de Tweede Wereldoorlog, in 1943. "Johannes de Heer had overal conferenties in Nederland, ook al in de twintiger en dertiger jaren. Op die conferentie waren ook een aantal mensen van de Noord-Veluwe en uit Oldebroek. Die hadden al langere tijd het idee om een meer vaste vorm te geven aan datgene wat hun hart raakte. Er was wel een soort evangelisatievereniging, die heette Pniël. En daar vanuit is de vraag gekomen: mogen we niet komen tot de oprichting van een Vrije Evangelische Gemeente?"

Geloofsbeleving

Het kerkgenootschap is uitbunding, maar ook orthodox tegelijk. "De Vrije Evangelische Gemeenten zijn in Nederland al ontstaan in 1883. Het is een zelfstandige gemeente binnen het kerkelijk landschap en ook wel verwant aan de hervormde en gereformeerde kerken van die tijd. In de erediensten zul je een stuk herkenninng zien. Het woord evangelisch is een breed woord. In onze tijd betekende dat geloofsbeleving en uitingen naar buiten."

Waar sta je?

Uniek aan de Vrije Evangelische Gemeenten is de toekomstverwachting. Sjoerd van der Velde merkt op dat het niet altijd een directe rol heeft in de dienst. "Maar er wordt wel gesproken over dingen die gebeuren in deze tijd die te maken hebben met wat aanstaande is. Je zal het ook merken aan dat mensen aangesproken worden op wie je bent, waar je staat en wat geloof voor je betekent."

Samenwerken

Is er nog toekomst voor de Vrije Evangelische Gemeenten? Sjoerd van der Velde denk dat er in het kerkelijk landschap ruimte blijft voor Vrije Evangelische Gemeenten. "Juist naast enerzijds protestantse kerken, waar we van harte mee samenwerken, maar ook met baptisten, het Leger des Heils en andere evangelische gemeenten. Daar tussenin, in de kerkvorm en de wijze waarop je gemeente bent, daar is zeker ruimte voor Vrije Evangelische Gemeenten. Op de ene plek gaat dat wat makkelijker dan op de andere plek. Er zijn een aantal gemeenten die groeiend zijn, andere gemeenten stabiliseren meer."

Beeld: Facebookpagina Vrije Evangelische Gemeente Kampen

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari