Nu op Groot Nieuws Radio

06:00 - 10:00 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

De Oden Van Salomo met Suzan Paas & Elbert Smelt De Hoogste Eer (Ode 26)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

00:00 - 06:00 De Nacht - Non-stop

Nu speelt

De Oden Van Salomo met Suzan Paas & Elbert Smelt De Hoogste Eer (Ode 26)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

10:00 - 12:00 Kerkdienst - Non-stop

Nu speelt

De Oden Van Salomo met Suzan Paas & Elbert Smelt De Hoogste Eer (Ode 26)
Luister

"Provinciale wegen zijn de gevaarlijkste wegen"

autorijden_pexelswoensdag 25 april 2018 07:55

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) trekt 50 miljoen euro uit om de N-wegen veiliger te maken. "Juist die provinciale wegen zijn de gevaarlijkste wegen", zegt Rob Stomphorst, woordvoerder van Veilig Verkeer Nederland. "Door de snelheidsverschillen die ontstaan door te hard rijden, wordt er vaker ingehaald", vertelt hij op Groot Nieuws Radio.

"En dan heb je nog zaken als alcohol in het verkeer. En je hebt de handcomputer waar we met z'n allen niet van af kunnen blijven, ook niet tijdens het rijden. Dat is de smartphone", aldus Stomphorst. Hij vindt het goed dat provincies en gemeenten een financiële impuls krijgen om de N-wegen veilig te maken. "Maar het allerbelangrijkste zijn wijzelf, de mensen die gebruik maken van de wegen. Wij trappen het gaspedaal in. En we raken ook, voor wat voor reden dan ook, verveeld omdat we die weg heel goed kennen. En dan denken we: even dat app'je sturen of Facebook checken, dat kan makkelijk even. Juist daar gaat het heel veel mis."

Vergevingsgezind

Een van de maatregelen die genomen gaat worden is dat bermen "vergevingsgezind worden gemaakt." Volgens Rob Stomphorst betekent dat als je in de berm terecht komt met de auto, niet meteen tegen een hard obstakel als een boom rijdt. Een voorbeeld is een zachte vangrail.

Het hele gesprek met Rob Stomphorst kun je hier terugluisteren.

Beeld: Pexels

« Terug

Deel via

Archief > 2018 > april