Nu op Groot Nieuws Radio

06:00 - 09:00 De Nieuwe Morgen (ma-do) - Annemarie Biljard

Nu speelt

Steven Curtis Chapman Beauty Will Rise
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

Steven Curtis Chapman Beauty Will Rise
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Steven Curtis Chapman Beauty Will Rise
Luister

Hulporganisaties starten petitie tegen uitzetting Afghanen

afghanistanwoensdag 02 mei 2018 07:30

Volgens het Global Peace Index is Afghanistan na Syrië het meest gewelddadige land ter wereld. Daarom vindt een aantal organisaties, waaronder Kerk in Actie, dat we geen mensen terug kunnen sturen naar Afghanistan. Maar dat gebeurt nog altijd. We praten erover met Karel Jungheim van Kerk in Actie: "Het is oorlog in Afghanistan. We vinden het onverantwoord om mensen terug te sturen."

"De situatie is erg geweldadig. Afgelopen maandag is er nog dubbele aanslag gepleegd in Kabul, waar vele mensen om het leven zijn gekomen. Het ging daar om een dubbele aanslag: op het moment dat journalisten en burgers zich naar de plek van de aanslag spoeden, brachten de terroristen de bom tot ontploffing. Het is een land in oorlog en op dit moment kun je absoluut geen mensen terugsturen." 

Angst en onzekerheid

Volgens Jungheim komt het nog regelmatig voor dat er mensen worden uitgezet naar Afghanistan. Een grote groep Afghanen verkeert hierdoor in angst en onzekerheid. "Het gaat om hele gezinnen die weer terug moeten naar Afghanistan. Daar wacht hun een land in oorlog. Deze mensen leven in erbarmelijke situaties. Ze hebben vaak al trauma's, en dan komen er nog meer bij." 

Petitie 

"Met de petitie die wij eind deze maand aan willen bieden aan de Tweede Kamer willen wij de staatssecretaris met klem vragen om te stoppen met het uitzetten van mensen naar Afghanistan. Het is niet verantwoord mensen terug te laten keren. En natuurlijk vragen wij de mensen in Nederland om de petitie te ondertekenen. Dit kan op www.stuurzenietterug.nl. Wij hopen dat mensen laten zien dat ze opkomen voor de mensen die uitgezet worden naar Afghanistan."

Je kunt hier het gesprek terugluisteren

Bron foto: Kerk in Actie

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari