Nu op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Lincoln Brewster Loyal (Acoustic)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

12:00 - 14:00 Sandwich - Nando Kok

Nu speelt

Lincoln Brewster Loyal (Acoustic)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

16:00 - 19:00 De Dag Van Vandaag - Marien Korterink

Nu speelt

Lincoln Brewster Loyal (Acoustic)
Luister

"Blijf jongeren vertellen over de oorlog"

dodenherdenkingvrijdag 04 mei 2018 11:14

Vandaag herdenken we alle oorlogsslachtoffers die gevallen zijn sinds de Tweede Wereldoorlog. Geschiedenisleraar Richard Zuiderveld schreef de boekenreeks 'Vet Oud' voor jongeren, om op deze manier de gebeurtenissen in de oorlog te blijven te vertellen. Richard: "Herdenken is een eerbetoon aan alle mensen die zijn omgekomen. En dit moeten we doorgeven aan alle generaties."

"In de boekenreeks heb ik samen met Aant-Jelle Soepboer 15 verhalen geschreven waarin de hoofdpersoon de oorlog echt meemaakt. Die hoofdpersoon is van dezelfde leeftijd als de jongeren die het boek lezen, en op die manier komt het verhaal dichtbij. In de geschiedenislessen kan het voor hen afstandelijk voelen als je alleen de feiten vertelt. Maar als het een persoonlijk verhaal wordt van een leeftijdsgenoot, zie je dat het hen emotioneel raakt. Een leerling pinkte zelfs een traantje weg toen de hoofdpersoon verraden werd."

Lokale herdenking

Het is volgens Richard Zuiderveld belangrijk om de geschiedenis levend te houden. Dit moet natuurlijk via boeken en geschiedenislessen op school, maar dit is volgens hem niet de enige manier. "We moeten jongeren er op blijven wijzen dat de Dodenherdenking er is. Ik denk dat als ze naar een lokale herdenking gaan, ze daar zeker van onder de indruk zullen zijn. Zelf denk ik vanavond aan alle jongeren en kinderen die zijn omgekomen tijdens de oorlog."

Verraad

Games en films zijn volgens Zuiderveld een probleem, omdat het een verkeerd beeld neerzet van de Tweede Wereldoorlog. "Daar zie je dat de held over het slagveld rent, maar de realiteit was natuurlijk anders. We vergeten dat de oorlog een periode was van verraad, een plek waar je je niet veilig voelt. Dat je buurman je grootste vijand kan zijn. "  

Je kunt hier het gesprek terugluisteren

Bron foto: Veteranendag.nl 

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari