Nu op Groot Nieuws Radio

00:00 - 05:25 De Nacht - Non-stop

Nu speelt

Opwekking Band met Frank van Essen 562 Voor Altijd Mijn Vriend
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

00:00 - 00:00 Muziekavond - Non-stop

Nu speelt

Opwekking Band met Frank van Essen 562 Voor Altijd Mijn Vriend
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

Opwekking Band met Frank van Essen 562 Voor Altijd Mijn Vriend
Luister

"Kerkdienst wordt passief als je alleen luistert"

candlechurch_pexelsmaandag 07 mei 2018 07:55

De kerkdienst moet interactiever zijn, vindt dominee Arjan Plaisier, voormalig scriba van de Protestantse Kerk in Nederland en nu predikant in Apeldoorn. "Er is een gevaar in een kerkdienst dat je in een passiviteit terechtkomt als het alleen maar zitten en luisteren is", vertelt Plaiser op Groot Nieuws Radio. Het bracht in zijn gemeente in Apeldoorn een andere dynamiek op gang.

In dagblad Trouw deed Plaisier vorige week al de uitspraak dat de christelijke spiritualiteit het waard is om een nieuw leven te krijgen. In zijn gemeente in Apeldoorn geeft hij na de preek ruimte voor een verwerkingsmoment. "Dat kan stilte zijn, dat kan muziek zijn, je kunt jezelf toewijden aan Christus, dat kan door op te staan en te knielen. Dat kan zijn dat je mensen helpt om voor hen te bidden en dat kun je onderstrepen met een kaarsje", aldus Plaisier maandagochtend in De Nieuwe Morgen.

Verwerkingsmomenten

Hoe dat ingevuld wordt, hangt volgens Plaisier af van de traditie en hoe een kerkgemeenschap in elkaar zit. "Ik denk wel dat het kan helpen als er meer verwerkingsmomenten zijn in een kerkdienst. Het gevaar is dat je gaat zitten en je pas van je stoel afkomt aan het einde van de dienst en dat het vooral luisteren is. Dat je misschien hele goede en relevante dingen hebt gehoord, maar dat het verwerkingsmoment achterblijft. Op de een of andere manier werkt dat zo bij ons mensen."

In beweging komen

In Apeldoorn brengt het een ander soort interactie en een andere dynamiek op gang in de kerkdienst, vertelt Plaisier. "Wat ik terugkrijg is dat het mensen helpt om op deze manier in beweging te komen en zelf iets te doen. Je wordt aangesproken: je hebt het nu gehoord, nu mag je er ook wat mee gaan doen."

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

Beeld: Pexels

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari