Nu op Groot Nieuws Radio

16:00 - 19:00 De Dag Van Vandaag - Marien Korterink

Nu speelt

Lucy Grimble Keeper
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

14:00 - 16:00 Backstage - Hans van Vuuren

Nu speelt

Lucy Grimble Keeper
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 Wens - Tim Hendriks

Nu speelt

Lucy Grimble Keeper
Luister

Lokale kerk centraal op New Wine Zomerconferentie

newwinezomerconferentiemaandag 07 mei 2018 08:30

Terwijl christelijk Nederland zijn koffers inpakt voor de Pinksterconferentie van Stichting Opwekking, maakt New Wine meer details bekend over de Zomerconferentie die in juli wordt gehouden. Het thema is 'Proef het koninkrijk' waarbij er dit jaar extra nadruk gelegd wordt op de plek van de kerk in het koninkrijk, vertelt Cock van der Brugge namens de organisatie maandag op Groot Nieuws Radio.

"De plaatselijke gemeente is de plek waar de mensen het koninkrijk kunnen proeven. Dat is de plek waar het koninkrijk in actie te zien is en waar mensen dingen kunnen proberen. Dat gaan we op de Zomerconferentie ook zien, zoals gebedsgenezing, tongentaal en dat soort zaken. Dat zijn belangrijke onderdelen als het gaat om het proeven van het koninkrijk. We brengen in de praktijk wat we geloven en iedereen mag meedoen. Dat is ons adagium", aldus Cock van der Brugge maandagochtend in De Nieuwe Morgen.

Gereformeerden

Bezoekers van de New Wine Zomerconferentie komen voor het overgrote deel uit de traditionele kerken. "Daar is het ook uit ontstaan", vertelt Cock van der Brugge, "uit de Nederlands Gereformeerde Kerk, Christelijke Gereformeerde Kerken en de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt. Maar tegenwoordig zien we ook veel baptisten en mensen uit de PKN, het is een breed scala."

"Mensen vinden het prettig dat het kleinschalig is en dat het een week duurt. Dat betekent dat mensen kunnen doorpraten met elkaar: wat zien we hier? Wat maken we mee? En wat vinden we ervan? Want voor een aantal mensen zal het nieuw zijn. De meeste traditionele kerken hebben niet iedere zondag een moment van profetie of tongentaal."

Glimpjes

Er is veel discussie als het gaat om thema's als gebedgenezing. Hoe staat New Wine daarin? Cock van der Brugge: "We geloven dat bij de komst van Jezus het koninkrijk is gestart, dat het deels zichtbaar is op deze aarde op dit moment. Maar het is nog niet volledig. Af en toe mogen we glimpjes zien van wat we in de toekomst in alle volheid te zien krijgen en meemaken. We hebben het over het 'alreeds en nog niet'. Het koninkrijk is er wel, maar is nog niet volledig."

"We doen geen claims. Dat als je bid voor genezing en het gebeurt niet, dat je dan iets fout hebt gedaan of dat je niet genoeg gelooft. Dat geloven we niet. Maar we geloven wel dat God zulke dingen kan doen en doet op dit moment. We proberen daaraan te gehoorzamen. We gaan bidden voor genezing. Soms gebeurt het wel, soms gebeurt het niet. En dat snappen we ook niet altijd."

Sprekers

Cock van der Brugge kijkt persoonlijk uit naar wat de jonge Engelse predikant Ben Doolan zal delen tijdens het programma voor de jongvolwassenen. "Hij werkt onder studenten in Engeland. Vanuit de kerk is hij bezig in zijn buurt en omgeving hoe hij daar mensen kan bereiken."

De hoofdsprekers zijn Julian en Sarah Richards uit Wales. "Ze hebben een kerk gesticht in Wales die voornamelijk gericht is om de omgeving, ze zijn dus heel weinig in het gebouw te vinden, maar vooral bezig met de vraag: hoe kunnen we het evangelie in taal en cultuur aanhaken bij waar de omgeving aan vraagt en waar behoefte aan is."

De New Wine Zomerconferentie wordt gehouden van 21 tot en met 27 juli in Liempde. Het gesprek met Cock van der Brugge kun je hier terugluisteren.

Beeld: Eunice Nahuis (Groot NIeuws Radio)

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari