Nu op Groot Nieuws Radio

00:00 - 05:25 De Nacht - Non-stop

Nu speelt

London Gatch Oh What Perfect Love
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

00:00 - 00:00 Muziekavond - Non-stop

Nu speelt

London Gatch Oh What Perfect Love
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

London Gatch Oh What Perfect Love
Luister

Komt er meer godsdienstvrijheid in Noord-Korea?

prikkeldraad_sdokwoensdag 09 mei 2018 08:55

Het lijken hoopvolle gesprekken tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in. Binnenkort is er ook een ontmoeting tussen Kim Jong-Un en de Amerikaanse president Trump. Komt er meer vrijheid voor christenen in Noord-Korea? "Daar is absoluut geen sprake van", vertelt SDOK-woordvoerder Richard Groenenboom op Groot Nieuws Radio.

"Ik denk dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un het heel slim speelt om het instrument van de vrede te spelen, maar niets wijst er op dat er ook maar iets aan het veranderen is als het gaat om mensenrechten en godsdienstvrijheid. Helaas, ik zou het graag anders zien, maar van meer vrijheid is op dit moment geen sprake. Laten we niet naïef zijn, maar blijven bidden voor meer vrijheid in Noord-Korea. Ik hoop van harte dat het tot iets leidt", aldus Groenenboom woensdagochtend in De Nieuwe Morgen op Groot Nieuws Radio.

Gods aanwezigheid

Vaak krijgen vervolgde christenen een heldenstatus toegewezen. "Dat moeten we vooral niet doen", vindt Groenenboom. "Het zijn ook gewoon hele zwakke kwetsbare mensen die er soms helemaal doorheen zitten. Maar door alles heen kunnen ze getuigen van Gods aanwezigheid in het lijden. Dat vind ik elke keer weer iets om aan op te trekken. Voor mij een bevestiging dat het geloof echt waar is. Hoeveel mensen haken wel niet af als ze het hebben over het lijden in deze wereld. Dat vervolgde christenen juist in het lijden God ervaren, dat is voor mij een stimulans en inspiratie om het geloof vast te houden, het bewijs dat God echt bestaat."

Volgens schattingen van lokale partners van SDOK zijn er zo'n honderdduizend christenen in Noord-Korea, waarvan ongeveer 30.000 christenen zich bevinden in concentratiekampen.

Opgepakt

Op 14 juni vertelt de Noord-Koreaanse mevrouw Goo op uitnodiging haar verhaal tijdens een SDOK-bijeenkomst in Veenendaal. Goo is een vrouw van 80 jaar oud en groeide op in een christelijk gezin in Noord-Korea. Dat was in de tijd dat de Kims nog niet de baas waren in Noord-Korea, zo rond de Tweede Wereldoorlog. Haar broer organiseerde in de jaren '60 kerkdiensten in zijn eigen huis.

Toen hij werd verlinkt, werden in totaal 22 christenene opgepakt. Hijzelf werd vermoord. Vervolgens vluchte Goo naar China om vervolgens in Zuid-Korea uit te komen. "Een vrouw met een traumatisch verhaal. Zij kan ons een goed inzicht geven hoe het is om christen te zijn in Noord-Korea."

Het eerste deel van het gesprek met Richard Groenenboom kun je hier terugluisteren.

Deel 2 van het gesprek kun je hier terugluisteren.

Beeld: SDOK

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari