Nu op Groot Nieuws Radio

06:00 - 09:00 De Nieuwe Morgen (ma-do) - Annemarie Biljard

Nu speelt

Lou Fellingham & Jake Isaac Sacrifice
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

Lou Fellingham & Jake Isaac Sacrifice
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Lou Fellingham & Jake Isaac Sacrifice
Luister

Waarom zijn kerken dicht op Hemelvaartsdag?

Jan Wolsheimerwoensdag 09 mei 2018 07:55

Het zou enorm gek zijn: je favoriete voetbalclub wordt kampioen, het team stormt met de schaal naar buiten, maar op het plein staat helemaal niemand. Jan Wolsheimer, voorganger van CAMA Parousia in Woerden, maakt de vergelijking tussen deze huldiging en de kroning van onze Koning met Hemelvaart. Wolsheimer vraagt zich af waarom kerken juist gesloten zijn op Hemelvaartsdag.

Sinds Wolsheimer voorganger is, worden in zijn gemeente in Woerden hemelvaartsvieringen gehouden. "Elk jaar ben ik weer bezig met een hemelvaartspreek en kom ik weer behoorlijk onder de indruk wat voor impact het heeft. Dit jaar dacht ik: laat ik eens om me heen vragen, wie heeft een dienst en wie niet? Dat valt behoorlijk tegen", vertelt hij woensdagochtend op Groot Nieuws Radio.

Met name evangelische kerken hebben helemaal geen dienst, constateert hij na een rondgang op sociale media. "Reformatorische kerken hebben wel een dienst, maar ik begreep ook van mijn reformatorische collega's dat de kerken daar beduidend minder vol zitten. Populair is het niet."

Kroning van Jezus

"Hemelvaart betekent dat Jezus teruggaat naar de hemel en dat Hij daar een plaats krijgt aan de rechterhand van God. Hij wordt als het ware daar gekroond, the return of the King. Het hoofd Jezus wordt daar geëerd, maar het lichaam van Jezus, de kerk op aarde, is de grote afwezige. Dat is apart, vind ik."

Het gevoel wat je nou precies met Hemelvaartsdag aan moet, snapt Wolsheimer wel. "Lucas beschrijft dat ook aan het einde van zijn evangelie. De belangrijkste persoon gaat weg. Het opvallende is wel dat Lucas beschrijft dat de leerlingen van Jezus, die dat meemaken, eigenlijk vol vreugde zijn en naar de tempel gaan om God te eren en te loven. En als je dan kijkt wat Paulus allemaal schrijft over het feit dat Jezus verhoogd is, dat heeft ongelooflijk veel impact."

De volheid zichtbaar

Wolsheimer preekt donderdag over 'de achterkant van Hemelvaart'. "Dus niet over het zichtbare waar de mensen naar kerken, maar het onzichtbare dat achter de schermen gebeurde. Ik sta stil bij Efeziërs 1 waar Paulus zegt dat God alles aan de voeten van Jezus heeft gelegd en Hem gemaakt heeft tot het hoofd van de kerk. En die kerk is volgens Paulus 'de volheid van Hem die alles in allen vervuld'."

"Wat hij daar zegt is dat Jezus het hoofd van de kerk is en de kerk het lichaam. In dat lichaam is de volheid van Jezus zichtbaar. Waar de kerk is, daar is die volheid zichtbaar. Maar het omgekeerde is ook waar. Waar de kerk niet is, daar is de volheid niet zichtbaar. Dat geeft een enorme verantwoordelijkheid aan ons christenen om gewoon midden in deze wereld te leven en die volheid van Jezus te laten zien. Dat is de vrucht van Hemelvaart."

Het gesprek kun je hier terugluisteren.

Beeld: Parousia.nl

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari