Nu op Groot Nieuws Radio

06:00 - 09:00 De Nieuwe Morgen (ma-do) - Annemarie Biljard

Nu speelt

The Psalm Project Wacht Op De Heer (Psalm 27) (Live)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

The Psalm Project Wacht Op De Heer (Psalm 27) (Live)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

The Psalm Project Wacht Op De Heer (Psalm 27) (Live)
Luister

Kan je moeder ook tegelijk je vriendin zijn?

handjes_pexelsvrijdag 11 mei 2018 07:55

Zie je jouw moeder vooral als moeder of als je beste vriendin? Marjanne van de Voorde, beeldend vaktherapeut, zag de relatie met haar eigen moeder niet als een vriendschap. "Ze was iemand die een soort gezag over zich had waardoor ik haar niet als gelijke zag. Al gingen we ook samen winkelen, waar ik plezierige herinneringen aan heb", vertelt ze vrijdagochtend op Groot Nieuws Radio.

"Het vriendschappelijke kan er heel erg in zitten als je elkaar goed begrijpt, dat je dingen aanvoelt van elkaar en dat je om dezelfde dingen plezier kan hebben. Maar door de rol die je moeder heeft, doordat je geboren bent als dochter, heeft het gelijk al een andere kleur. Zij heeft je vanaf het prilste begin meegemaakt, ze heeft je gezien toen je zelf nog niet wist dat zij er überhaupt was. Dat kan ik van mijn vriendinnen niet zeggen. Zij heeft me gevoed en gevormd tot wie ik ben", vertelt Van de Voorde in De Nieuwe Morgen.

Corrigeren

"Je moeder heeft een taak om je te vormen. Op het moment dat je samen plezier hebt of gek aan het doen bent... met een vriendin is dat oneindig. Een moeder heeft op een bepaald moment de gedachte: ze moet wel weten ten opzichte van de maatschappij en zichzelf waar er een grens ligt. En ze moet je kunnen corrigeren op het moment dat zij denkt: dit is niet goed voor jou wat je nu aan het doen bent." Dat element van corrigeren kan ook in een vriendschap zitten. Bij een moeder gaat die verantwoordelijkheid verder dan bij een vriendin, zegt Van de Voorde.

Falen

In haar praktijk merkt Marjanne van de Voorde ook dat als moeder en kind een te vriendschappelijke band hebben, dat het kind kan worstelen met de vraag: wie ben ik en mag ik falen? "Dan kan er een neiging zijn om meteen terug te gaan naar je moeder als het niet goed gaat. Dat je als dochter niet het gevoel kunt krijgen: ik red mezef wel. Een moeder heeft de taak om je vertoruwen te geven door je te laten gaan, ook op de momenten dat het oncomfortabel voelt."

Het hele gesprek met Marjanne van de Voorde kun je hier terugluisteren.

Beeld: Pexels

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari