Nu op Groot Nieuws Radio

19:00 - 20:00 't Heerlijk Loflied - Hans van Vuuren

Nu speelt

Sietze de Vries (Orgel, Samenzang vanuit Martinikerk Groningen) Psalm 100 (Samenzang)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

00:00 - 00:00 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

Sietze de Vries (Orgel, Samenzang vanuit Martinikerk Groningen) Psalm 100 (Samenzang)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

00:00 - 00:00 Het Weekend - Non-stop

Nu speelt

Sietze de Vries (Orgel, Samenzang vanuit Martinikerk Groningen) Psalm 100 (Samenzang)
Luister

"Israël is meest lastige thema in kerken"

Vlag Israëlmaandag 14 mei 2018 17:30

Het is 70 jaar geleden dat de staat Israël werd uitgeroepen. Tot op de dag van vandaag leeft de discussie daarover met maandag een nieuw dieptepunt. Er vielen tientallen doden en gewonden bij een protest op de grens tussen Gaza en Israël. Maar hoe keek de christelijke kerk aan tegen het idee van een Joodse staat? Historicus Bart Wallet van de Vrije Universiteit deed onderzoek.

"Het idee was: Joden geen staat hebben en dat hebben ze aan zichzelf te danken, want ze hebben niet geloofd in Jezus als messias. En als straf hebben ze hun eigen land verloren", vertelt Wallet maandagmiddag op Groot Nieuws Radio. "Dat Joden over de hele wereld wonen, werd in de traditionele christelijke exegese gezien als een bewijs van wat er met je gebeurt als je niet in Jezus gelooft, dan kun je zelfs je eigen land verliezen. Het idee dat Joden weer een eigen land zouden kunnen krijgen, paste niet in de theologie van veel christenen en kerken van voor 1948."

Theologie tegen het licht

De houding ten opzichte van Joden is wel veranderd door de jaren heen. De theologie van veel christenen moest tegen het licht gehouden worden. "Want het was eigenlijk onmogelijk dat Joden een eigen staat zouden krijgen, maar die was er toch gekomen. Dan moet je kijken: hebben we iets over het hoofd gezien? Daar komt bij dat de Tweede Wereldoorlog met de afschuwelijke verwoestijng van het Euroepse Joodse leven erbij is gekomen. Allerlei redenen om de christelijke theologie tegen het licht te houden en op zoek te gaan naar een nieuwe visie op Joden."

Palestijnse vraagstuk

Vandaag de dag sluiten veel christenen Israël in hun hart. "Er is een grote groep christenen die Israël steeds meer is gaan omarmen, met name na de Zesdaagse Oorlog van 1967. Zij zijn ook sterk geinspireerd door het Amerikaanse evangelicale christendom."

Daarnaast zijn er christenen die een kritische houding aannemen ten opzichte van Israël. "Met name christenen die zich wat meer aan de linkerkant bewegen, de christensocialisten of christenen die actief zijn bij de Partij van de Arbeid, die zijn al vanaf begin jaren '80 steeds kritischer op Israël geworden. Dat heeft sterk te maken met het Palestijnse vraagstuk dat internationaal meer op de agenda kwam. En eigenlijk pas de laatste tien jaar zie je ook dat in meer orthodoxe kringen en in de evangelische wereld kritische geluiden opkomen. Dat er vragen worden gesteld of het Palestijnse vraagstuk niet op een andere manier aangepakt kan worden."

In de haren vliegen

Israël is een thema dat christenen verdeeld, merkt Wallet. "In allerlei kerken willen ze eigenlijk niet meer over Israël praten, omdat mensen elkaar in de haren vliegen. Het is een van de meest lastige thema's binnen kerken geworden. Dat komt omdat mensen exisentieel verbonden zijn geraakt met dit thema. Israël gaat niet alleen over Joden en over de staat Israël, maar ook over vragen zoals: hoe lees je de Bijbel precies? Wat is je theologie? Dat maakt dat het pijnlijke debatten zijn geworden over Israël." Wallet stelt dat er meer mét Israël gepraat moet worden in plaats van over Israël.

Het hele gesprek kun je hier terugluisteren.

Beeld: FreeImages.com

« Terug

Deel via

Archief > 2018 > mei