Nu op Groot Nieuws Radio

06:00 - 09:00 De Nieuwe Morgen (ma-do) - Annemarie Biljard

Nu speelt

Muziektrack
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

Muziektrack
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Muziektrack
Luister

Opwekking 2018 trekt recordaantal bezoekers

opwekking2018_podiumdinsdag 22 mei 2018 13:30

Maar liefst 75.000 mensen bezochten afgelopen weekend Pinksterconferentie Opwekking. Dat zijn er tienduizend meer dan vorig jaar. "Het is zo'n geweldig feest met al die mensen en kerken bij elkaar. Die roeping om met elkaar een te zijn, wordt hier zo zichtbaar. Daar word ik heel erg door geraakt en word ik gelukkig van", zegt Opwekking-directeur Ruben Flach bij Groot Nieuws Radio.

Eerste Pinksterdag is de dag waarop de meeste mensen naar het evenemententerrrein bij Walibi Holland trekken, vooral voor de sing-in. Volgens Ruben Flach stonden er op dat moment 53.000 mensen op het terrein. "We hebben een gezegend probleem dat er niet heel veel bij mogen op bijvoorbeeld zondag, daar zitten we wel op de limiet."

Minder giften

Toch brachten de collectes op de conferentie minder op. Er is zelfs nog een gat van 15.000 euro. Ook voor Ruben Flach is het nog een vraag waar dat aan ligt. "We hebben wel vertrouwen dat die 15.000 euro nog zal komen, omdat het echt een conferentie is van ons allemaal. Voor ons is het een groot goed dat we het houden zoals het nu is: dat mensen kunnen komen en dat we het met giften en collectes oplossen. Dit jaar gaat dat zeker weer lukken, maar waar het aan ligt, dat weet ik niet."

De collecte op Tweede Pinksterdag gaat in zijn geheel naar zendingsdoelen. "We gaan van de week ons zendingsbedrag bekendmaken, daarvan kan ik nu al zeggen: we hebben een record gebroken. Mensen zijn bereid om te geven, we maken ons daar geen zorgen over", aldus Flach.

Doorontwikkeling

Hoe komt het dat de conferentie zo enorm groeit? Flach: "Steeds meer mensen ontdekken hoe waardevol het is om hier met elkaar te zijn. Ik denk dat we als conferentie stappen hebben gezet die het hier zijn plezieriger maken. (...) In de momenten tussendoor is er genoeg plek en gelegenheid om ergens te zitten of een seminar te volgen. Er is zoveel te doen. Dat is de afgelopen vijf of zes jaar doorontwikkeld waardoor mensen het toch echt gaaf vinden om hier te zijn."

Reformatorische kerken

Is Opwekking mainstream geworden? "Dat willen we graag zijn", zegt Ruben Flach. "Ik denk dat een heel groot deel van de bezoekers uit de reformatorische kerken komen. Maar we willen juist een plek zijn waar het niet meer gaat om secundaire discussies in de kerk. We willen zoals het thema van dit jaar ook zegt: we willen het hebben over de hoofdzaken, dat Jezus de weg is en dat we gevuld mogen zijn door Zijn Geest. En alle andere dingen die daar bij komen, die willen we hier niet voeren."

Het hele gesprek met Ruben Flach kun je hier terugluisteren.

Beeld: Stichting Opwekking

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari