Nu op Groot Nieuws Radio

06:00 - 09:00 De Nieuwe Morgen (ma-do) - Annemarie Biljard

Nu speelt

The Psalm Project Wacht Op De Heer (Psalm 27) (Live)
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

The Psalm Project Wacht Op De Heer (Psalm 27) (Live)
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

The Psalm Project Wacht Op De Heer (Psalm 27) (Live)
Luister

'Napalmmeisje' vertelt scholieren over haar geloof

Kimwoensdag 23 mei 2018 07:30

Ze werd wereldberoemd toen ze als negenjarig meisje op de foto werd gezet tijdens de Vietnamoorlog: Kim Phúc. Op de foto zie je een bloot meisje dat wanhopig wegrent, nadat ze geraakt werd door napalm, een soort benzine. Inmiddels is Kim 55 jaar en was ze te gast op het Ichthus College in Veenendaal, waar ze praat over haar leven en haar geloof. Docent geschiedenis Constant van den Heuvel vertelde over deze bijzondere ontmoeting.

"Ik denk dat dit voor iedere docent geschiedenis een droom is: samen met Anne Frank is ze toch het bekendste meisje uit de twintigste eeuw. En Kim heeft voor honderden leerlingen de Vietnamoorlog dichterbij gebracht. Ze is niet alleen het 'napalmmeisje', maar er zit een heel leven achter. Een heel verhaal. Kim is uiteindelijk tot geloof gekomen en daar vertelde ze ook over. Ze zei: Jesus found me. Ze liet aan de leerlingen zien hoe relevant Jezus in haar leven is. En dat is tegelijkertijd ook de lijn van onze school." 

Bijzondere vrouw

Van den Heuvel heeft de hele dag met Kim Phúc opgetrokken, en hij ervaarde wat voor een bijzondere vrouw Kim is. "Ze is in eerste instantie een mooi mens. Een hartelijke vrouw die makkelijk contact maakt. En ze heeft een gevoel voor humor, maar kan tegelijkertijd ook goed haar emoties laten zien. 65 procent van haar lijf is verbrand door de napalm, en ze vertelde ook over haar pijn en hoe ze daar mee omgaat." 

Vergeving

"Niet alleen de leerlingen hebben veel geleerd over de Vietnamoorlog en het verhaal van Kim, ook ik heb er zeker wat van opgestoken. Ze vertelde over hoe ze over dingen nadenkt en hoe ze tot vergeving is gekomen. Ze heeft de geschiedenis dichterbij gebracht omdat haar verhaal heel tastbaar is. Jongeren herkende zichzelf in haar verhaal. Want pijn hoeft niet alleen lichamelijk te zijn, ook geestelijk kan je veel pijn ervaren." 

Je kunt het gesprek hier terugluisteren.

Beeld: Veenendaalse Krant

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari