Nu op Groot Nieuws Radio

06:00 - 09:00 De Nieuwe Morgen (ma-do) - Annemarie Biljard

Nu speelt

Rich Mullins And A Ragamuffin Band My Deliverer
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

Rich Mullins And A Ragamuffin Band My Deliverer
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Rich Mullins And A Ragamuffin Band My Deliverer
Luister

Ziekenhuizen meer geld kwijt aan schadeclaims

medische foutenwoensdag 23 mei 2018 07:55

Het komt heel af en toe voor: een medische misser tijdens een operatie. Je kunt dan een schadeclaim eisen van je ziekenhuis. Uit onderzoek van gezondheidsrechtjurist Desiree Klemann blijkt dat die schadeclaims ziekenhuizen steeds meer geld kosten. Maar zijn medische fouten uit te sluiten? We praten erover met medisch ethicus Theo Boer. "We lopen een risico dat er een enorme krenking ontstaat tussen het vertrouwen van arts en patiënt."

"Het is een moeilijke vraag of die medische fouten zijn uit te sluiten. Het antwoord is namelijk ja en nee. Ja: medische behandelingen uitvoeren blijft mensenwerk en er worden fouten gemaakt. We moeten namelijk niet doen alsof mensen geen fouten maken. Maar aan de andere kant moet ook gezegd worden dat sommige fouten ook wel erg dom zijn en die zeker voorkomen hadden kunnen worden." 

Miljoenen

Volgens Boer kunnen fouten die medici maken erg grote gevolgen hebben. "Artsen gaan zich enorm indekken. Een akelig gevolg hier van is dat artsen minder snel geneigd zijn toe te geven dat ze een fout hebben gemaakt. Zo ken ik een longarts in Los Angeles die na twee claims een burnout heeft gekregen en een aantal jaar niet heeft kunnen werken. In Amerika gaan die schadeclaims over miljoenen dollars. Dat zie ik hier niet gebeuren, omdat we een ander rechtssysteem hebben." 

Vertrouwen

 Of hij zelf na een medische misser een claim zou eisen? "Ik zou het zelf niet zo snel doen. Het hele principe dat je probeert geld te ontvangen op basis van een medische misser komt voor mij bijna over als pervers. Ik denk wel dat als je na een fout arbeidsongeschikt raakt je wél een vergoeding moet krijgen. We lopen nu wel een risico dat bij meer claims er een enorme krenking onstaat tussen het vertrouwen van arts en patiënt." 

Je kunt hier het gesprek terugluisteren

Beeld: Pexels

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari