Nu op Groot Nieuws Radio

06:00 - 09:00 De Nieuwe Morgen (ma-do) - Annemarie Biljard

Nu speelt

Paul Wilbur Praise Adonai
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

Paul Wilbur Praise Adonai
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Paul Wilbur Praise Adonai
Luister

De nieuwe privacywet: dit moet je weten

Privacywetvrijdag 25 mei 2018 08:30

Je hebt het zelf misschien in je inbox gemerkt: vanaf vandaag moet iedere organisatie in Nederland zich houden aan aangescherpte privacyregels. De Algemene Verordening Gegevensbescherming, afgekort AVG, is van kracht gegaan. Peter Oudshoorn informeert christelijke organisaties over deze nieuwe wet en vertelde er in De Nieuwe Morgen alles over.

"Simpel gezegd is de AVG een nieuwe EU-verordening die betrekking heeft op de verwerking van persoonsgegevens. Je moet een privacystatement hebben die je op je website zet, waar je netjes opschrijft welke soort gegevens je bewaard. En dat is een hele klus om dat voor elkaar te krijgen. Veel organisaties zijn veel te laat begonnen." 

Onduidelijkheid

Ook kerken moeten veel registeren, denk bijvoorbeeld aan belijdenis en doop. Hoe gaan kerken om met deze nieuwe wet? Oudshoorn: "Kerken houden zich bezig met bijzonder persoonlijke gegevens. Je moet aan deze regels voldoen, maar je wilt als gemeenschap ook met elkaar meeleven. Dat is een lastige vraag en daar is nog veel onduidelijkheid over. Veel kerken moeten nog hard aan de slag." 

Nieuw protocol

Accountant Inge Geurs vertelde hoe Groot Nieuws Radio hier mee om is gegaan. "Wij hebben goed nagedacht over de gegevens die we hebben en hoe we die bewaren. Daarna hebben wij een nieuw protocol geschreven. Op de website staat bijvoorbeeld nu een vermelding bij het aanvragen van een plaat of je een akkoord hebt van diegene waar je het voor aanvraagt. Wij zijn klaar voor deze nieuwe wet." 

Je kunt hier het gesprek terugluisteren

Bron foto: Pexels

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari