Nu op Groot Nieuws Radio

06:00 - 09:00 De Nieuwe Morgen (ma-do) - Annemarie Biljard

Nu speelt

Rich Mullins And A Ragamuffin Band My Deliverer
Luister

Zojuist op Groot Nieuws Radio

05:25 - 06:00 De Bijbel Door - Cor Weeda & Ieke Andree

Nu speelt

Rich Mullins And A Ragamuffin Band My Deliverer
Luister

Straks op Groot Nieuws Radio

09:00 - 10:00 Blessings - Tim Hendriks

Nu speelt

Rich Mullins And A Ragamuffin Band My Deliverer
Luister

"Taal geeft uitdrukking aan heiligheid"

bijbel_pexelsmaandag 28 mei 2018 07:55

Niet alleen reformatorische christen, maar ook evangelische christenen kunnen er wat van: het gebruik van christelijk jargon in de kerkdiensten. Gaan mensen van buiten de kerk op die manier ooit iets begrijpen van het evangelie? Rien van den Berg, predikant in Dronten en pionier bij het jongerenklooster Nieuw Sion, heeft die taal alles te maken met het tot uitdrukking brengen van heiligheid.

"Als er bij ons in Dronten mensen van buiten naar de kerk komen, en dat gebeurt gelukkig nog wel eens, dan vraag ik ze: snapte je nou alles? En dan zeggen ze vaak: nee, ik vond het een fantastische dienst, natuurlijk snap ik niet alles, maar ik was geraakt door de eerbied en het besef van heiligheid waarmee jullie alles deden", vertelt Rien van den Berg maandag op Groot Nieuws Radio.

Verheven

Hoe kijkt Van den Berg aan tegen de Bijbel in Gewone Taal, een vertaling zonder jargon? Voor in het nieuwe jongerenklooster Nieuw Sion vindt hij deze vertaling te vlak en te gewoon. "In die hele rustige setting van het klooster met al die jongeren, dan blijkt dat je toch een tandje hoger moet schakelen qua taal: iets meer verheven om echt te kunnen communiceren wat je daar wil communiceren. Ik denk dat je met die taal uitdrukking geeft aan heiligheid. In het platte alledaagse leven is er weinig ruimte voor heiligheid. Daarom moet je die taal net een tikje van het gangbare taalgebruik afhouden."

Goedertierenheid

Het christelijk jargon heeft een functie, merkt Rien van den Berg. "Taal en ook kerkelijke symbolen raken in de loop van de tijd verrijkt met alle inhouden die er om heen gaan hangen. Je hoort een preek over een bepaalde term en al die rijkdom gaat dan aan dat symbool hangen. Vroeger hebben we in de kerk de term 'goedertierenheid gehad, dat betekent gewoon 'goed'. Het is een woord geworden wat voor alle eigenschappen van God is gaan staan, dat is prachtig. En toen zeiden ze ineens bij de Nieuwe Bijbelvertaling: dat is een belachelijk woord, dat kunnen we niet hebben. En toen hebben ze het woord goedertierenheid afgeschaft. En dat snap ik ook wel weer. Als je wil blijven communiceren met buiten de kerk, dan slaat het nergens op."

Het hele gesprek met Rien van den Berg kun je hier terugluisteren.

Jongerenklooster van start

Rien van den Berg maakte op Groot Nieuws Radio ook bekend dat de eerste definitieve aanmeldingen voor het jongerenklooster Nieuw Sion binnen zijn. "We kunnen op 1 september van start", is zijn goede nieuws. Meer informatie over het klooster vind je op jongerenklooster.nl.

Beeld: Pexels

« Terug

Archief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari